Index Vakbarát Hírportál

Nem példa nélküli, hogy a gyilkos megvárja, míg felnő a gyereke

2017. január 13., péntek 12:24

Tompa Eszter gyilkosa, S. Attila a rendőröknek azt mondta: azért nem adta fel magát a rendőrségen az elmúlt 13 évben, mert szerette volna, ha a látja a lányát felnőni. A gönyűi férfi 23 éves volt, amikor 2003 szeptemberében megölte a 22 éves Tompa Esztert. S. Attilának akkor már óvodáskorú volt a lánya, aki ma középiskolás. A rendőröknek az elfogása után állítólag azt mondta a gyilkos, hogy megkönnyebbült, és végül is már felnőtt a lánya.

A magyar kriminalisztika történetében nem példátlan, hogy egy gyilkos erre hivatkozik. Sőt, egészen extrém esetek is előfordulnak. Ilyen például K. Ferenc, akinek a sztorija Hardi Péter Rejtőzködő gyilkosok című könyvében szerepel. 

A nyíregyházi K. Ferenc 1995 májusában jelentette be a rendőrségen, hogy eltűnt a felesége. A körülmények azonban arra utaltak, hogy a férfi ölte meg. K. Ferenc akkor 12 éves fia, a család egyetlen gyermeke a rendőröknek elmondta, hogy amikor egy kétnapos osztálykirándulásból hazatért, apja teljesen kitakarította a lakást egy kikölcsönzött takarítógéppel, noha korábban ilyet soha nem csinált. A gyereknek azt mondta, hogy anyja már az előző este elment, és nem is aludt otthon.

A rendőrség hazugságvizsgálatnak vetette alá K. Ferencet. Ez és a gyerek által elmondottak, valamint a kitakarított lakás is azt igazolta, hogy a férfi megfojthatta a feleségét. Csakhogy K. Ferenc mindent tagadott, nem akart vallomást tenni, de azt elárulta, hogy tudja az ügy megoldását. Azt mondta, hogy majd amikor a fia nagykorú lesz, újra felkeresi a rendőrséget, és elmondja az igazságot. A nő holtteste egyébként ekkor nem volt meg, eltűntként keresték.

Hat évvel később, amikor fia nagykorú lett, K. Ferenc valóban besétált a rendőrségre. Elmondta, hogy ő ölte meg a feleségét, mert egy veszekedés során kiderült, hogy az első, születése után meghalt gyerekükről a felesége elárulta, hogy nem tőle van, nem ő az apja. Ezen K. Ferenc annyira felhúzta magát, hogy az éppen fürdő feleségét a fürdőkád vízében megfojtotta. Később a testet feldarabolta, egy szemeteszsákba tette, majd egy vasúti töltésnél elásta. Utána kitakarította a lakást. Csakhogy ott, ahol állítása szerint elásta a feleségét, nem találták meg a nő földi maradványait. Ebben szerepet játszott, hogy azon a helyen folyamatosan változott a terep, hozták-vitték a földet. És mivel nem volt meg a holttest, gyilkosság miatt sem tudtak vádat emelni K. Ferenc ellen, ezért elengedték. Azóta is szabadon él. 

A fia a rendőröknek azt mondta, hogy az évek alatt elhidegültek egymástól, mert ha tudni nem is tudta, ugyanakkor sejtette, hogy az apja ölte meg az anyját. A fiú egyébként később öngyilkos lett.

A feleséggyilkos K. Ferenc és a Tompa Esztert meggyilkoló S. Attila ügye között ugyanakkor van egy fontos különbség: S. Attila nem önként adta fel magát, és nem valószínű, hogy valaha is bíróság elé áll, ha a rendőrök nem kapják el. 

Rovatok