Index Vakbarát Hírportál

Tél tábornok ráparkolt a hétvégére

2017. január 14., szombat 08:50

Nagy a tél.
Nagy a hó.
Nagy a sár.
Nagyanyó.

Továbbra is aktuális az Ismeretlen Költő négysorosa, ez a hétvége is téli időjárást hoz (ugyanakkor mi mást várjon az ember tél közepén).

Az Időkép szerint szombaton eleinte még keleten, északkeleten havazhat, később északnyugat felől alakulhat ki egyre több helyen havazás, hózápor. Az ország középső részében viszont többfelé felszakadozik majd a felhőzet, előbújhat a nap is. Élénk, néhol erős lesz a nyugati-délnyugati szél. Hajnalban 1, -4, délután -2, +3 fokot mérhetünk. Frontra érzékenyek kettősfronti hatásra számítsanak. Az OMSZ is hasonló előrejelzést adott ki, ők a legmagasabb nappali hőmérsékletet -1, +4 fok közé lőtték be, késő estére 0, -7 fok közé hűl le a levegő.

Az OMSZ adatai szerint a 300 méter feletti települések közül Mátraszentimrén 35, Bükkszentkereszten 30, Bükkzsércen 28, Bélapátfalván 22 centiméternyi hó esett. Aggteleken 23 centiméter a hóvastagság – írja az MTI. Az alacsonyabban fekvő települések közül a Miskolc Diósgyőr mérőállomáson is 30 centiméteres a hó. Egerben a péntek esti adatok szerint több mint 20 centiméternyi hó hullott. Pest megyében Szentmártonkátán és Szobon 16, Vámosmikolán 14 centiméternyi hó hullott szombat reggelig. A havazás veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést szombatra a meteorológiai szolgálat. A Bakony magasabban fekvő vidékein az erős-viharos északnyugati szél hordhatja a havat.

Vasárnap már több órára kisüthet a nap, csak keleten marad felhősebb az ég, ott néhol hószállingózás is előfordulhat. Még északnyugaton élénkülhet meg az észkanyugati szél. Vasárnap hajnalban északon -10 fok alá süllyed a hőmérséklet, délután -5, +2 fok várható. Hétfőn, kedden megint elbújik a nap, és marad a felhős, hideg idő.

Áramszünet több megyében, késő vonatok, forgalomkorlátozások

A téli időjárás miatt szombat reggelig összesen 384 alkalommal kellett a tűzoltóknak beavatkozniuk - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szombat délután az MTI-vel. Az észak- és nyugat-magyarországi régióban összesen 21 útszakaszt kellett lezárni, 16 esetében pedig forgalomkorlátozást vezettek be. A télies időjárás miatt összesen hét megye 95 településén nem egészen 18 ezer fogyasztó maradt áram nélkül, a szolgáltatók folyamatosan dolgoznak a hibák elhárításán, várhatóan még szombaton sikerül mindenhol újraindítani a szolgáltatást.

Szombatra nyolc Baranya megyei településen ment el az áram a péntek este kezdődött havazás miatt - tájékoztatta az E.ON Hungária Zrt. az MTI-t. Többek között Komló és Orfű is érintett. Az E.ON szakemberei a katasztrófavédelem munkatársaival közösen, megerősített készenlétben, folyamatosan dolgoznak a hibák elhárításán. Három Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen, Tiszaszentmártonon, Eperjeskén és Zsurkon sem volt áram, de szolgáltató szakemberei pár óra alatt megoldották a elyzetet. Még mintegy 1200 fogyasztónál nincs áram Miskolcon és Mezőcsáti járás két falvában sem, a szolgáltató folyamatosan dolgozik a hibák elhárításán – közölte az ÉMÁSZ Nyrt. az MTI-vel. A miskolci közlekedésben is gondot okoz a hó: nem jár 2-es villamos, a buszok 15-20 perces késéssel közlekednek.

Szombat késő délelőttre a keleti havazás beleszólt a vasúti közlekedésbe is: a Mávinform közölte, hogy Füzesabony, Eger, Miskolc és Szerencs térségében 60-80 perccel hosszabb a vonatok menetideje, Hidasnémeti és Abaújszántó között pedig lezárták a pályát.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint szombaton is él a Fejér megyében Bicske és Zsámbék között, illetve 6-os számú főút Baranya megyei szakaszán Mecseknádasd, Bagoly Csárdától, a pécsváradi MOL kútig bevezetett 7,5 tonnás súlykorlátozás. Pest megyében a 102-es főúton az M1-es autópályától Pilisjászfalun a 10-es főútig szintén 7,5 tonnás súlykorlátozás van érvényben, (a főút teljes szakaszán érvényes a tilalom). A rendőrség Pest megye határában viszont már engedik a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépkocsikat a 10-es főútra. A 8102-es jelű úton az 1-es főúttól Budakalászig viszont továbbra is tiltott a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépkocsik közlekedése. A magyar–horvát határon már csak Barcsnál korlátozzák a 7,5 tonnásnál nagyobb tehergépjárművek kilépő forgalmát, Letenyén és Berzencén a korlátozás megszűnt. (FRISSÍTÉS: Az Útinform szombat délután közöltem hogy feloldották a korlátozásokat.)

Az ORFK még pénteken figyelmeztetést adott ki a csúszós utak miatt, vezessenek óvatosan!

Rovatok