Index Vakbarát Hírportál

Elrajtolt az olimpiaellenes aláírásgyűjtés, 138 ezren kellenek a népszavazáshoz

2017. január 19., csütörtök 08:50

Miután szerdán hitelesítette a Fővárosi Választási Bizottság a Momentum Mozgalom aláírásgyűjtő íveit, csütörtökön reggel elindult a nemrég feltűnt szervezet aláírásgyűjtő kampánya a budapesti olimpiai pályázat visszavonásáért. A főként fiatalokból álló Momentumnak bevallásuk szerint távlati célja, hogy párttá alakuljanak, és leváltsák az Orbán-kormányt.

A kormány nem foglalkozik velük

A kormány nem foglalkozik a Nolimpia mozgalommal, mondta Lázár János a csütörtöki Kormányinfón. Mindenkinek joga van népszavazást kezdeményezni, nem terveznek ellenlépéseket, hogy megakadályozzák a sikerét, tette hozzá a miniszter.

Az olimpia költségeiről szóló konkrét kérdésekre azt mondta, ahhoz előbb meg kellene nyerni a pályázatot.

Mától számítva 30 napjuk van rá, hogy összegyűjtsenek 138 ezer érvényes aláírást a budapestiektől azért, hogy ki lehessen írni egy népszavazást a budapesti olimpia megrendezéséről. A Momentum álláspontja az, hogy 2024-ig az olimpiánál fontosabb ügyekre kellene költeni a pénzt: kórházakra, iskolákra, az emberek megélhetésére, utakra és lakhatásra.

Fekete-Győr András és Orosz Anna, a Momentum Mozgalom vezetőségi tagjai csütörtök reggel tartottak kampányindító sajtótájékoztatót a Blaha Lujza téren, ahol bemutatták a hitelesített aláírásgyűjtő íveket. Elmondták, hogy a fővárosban 25 ponton gyűjtik majd az aláírásokat, illetve várják az ebben segítő aktivistákat, valamint az adományokat.

A kérdés, melyről népszavazást írnának ki, a következő:

Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata vonja vissza a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát?

Az aláírásgyűjtő ívet az internetről is le lehet tölteni,  és az aláírás után postán elküldhető vagy személyesen leadható a pultoknál. Aki aláírt a pultoknál, az egy „oklevél" feliratú szórólapot kap, rajta azzal a szöveggel, hogy 

Köszönjük, hogy hozzájárultál ahhoz, hogy minden budapesti választópolgár megtakaríthasson 500.000 forintot!

A Momentumnak jelenleg 150 tagja és 500 aktivistája van, utóbbi szám azonban viszonylag gyorsan nő. Ezenkívül a mozgalomnak besegít az aláírásgyűjtésben a Lehet Más a Politika, az Együtt és a Párbeszéd is, a többi ellenzéki párt viszont kevésbé tűnik lelkesnek az ügy támogatásában.

Ahogy arról tegnap írtunk, a Fideszben egyelőre nem tartanak a kezdeményezéstől, és a kormánypártban arra számítanak, a Momentumnak nem lesz meg a kellő szervezeti háttere a 138 ezer aláírás összegyűjtéséhez, így az akció érdektelenségbe fullad.

Sikerül a Momentumnak összegyűjteni a 138 ezer aláírást?

  • 25035
    Igen
  • 5802
    Nem

Rovatok