Index Vakbarát Hírportál

Félezer mentőautó-baleset volt 2016-ban

2017. január 20., péntek 15:52

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke tette fel Balog Zoltán Emmi-miniszternek a kérdést, hogy hány mentőbaleset történt az utóbbi években. A választ Balog nevében Rétvári Bence adta meg. Hadházy egyébként két napja a mentőszolgálat mentésirányítással kapcsolatos milliárdos beszerzéseinek visszásságairól tartott sajtótájékoztatót

Rétvári válaszában a balesetek és sérültek tekintetében a következőt válaszolta: "azon közúti balesetek száma, amelyekben mentőgépjármű is érintett volt, az utóbbi 4 évben a következőképp alakult:

A balesetek során személyi sérülést szenvedett mentődolgozók száma pedig így alakult:

„A mentőgépjárműveket is érintő közúti balesetek miatt 2013 . évben nem kellett egy mentőgépjárművet sem véglegesen kivonni a forgalomból . 2014. évben 4 db, 2015 . évben és 2016. évben 1-1 db mentőgépjármű forgalomból történő kivonása vált szükségessé a gépjárműben keletkezett baleseti károsodás mértéke miatt" - írta még Rétvári.

Hadházy a az Országos Mentőszolgálat gépjárműállományának összetételére is rákérdezett. A válaszból kiderült, hogy „az OMSZ jelenleg 1000 db mentésben használt gépjárművel rendelkezik, melyből 960 db „mentőautó” (590 db mentőgépkocsi, 370 db eset-rohamkocsi) . A 960 db járműből 749 db szervezett, úgynevezett futó gépjármű, míg 211 db tartalék . Ezen felül 27 db mentőorvosi kocsi (MOK), 4 db gyermek-mentőorvosi kocsi (GYMOK), 1 0 db újszülött-mentő (neonatológiai) gépkocsi és 3 db mentőmotor tartozik az OMSZ állományába".

Rovatok