Index Vakbarát Hírportál

Megvan a harmadik szuperkórház terve is

2017. január 20., péntek 16:38

Az észak-pesti és a dél-pesti szuperkórházak kialakításának előkészülete után megegyezés lehet a napokban a harmadik, a dél-budai sürgősségi centrum tervéről is - értesült az InfoRádió. Úgy tudják, a Semmelweis Egyetemnek és a miniszteri biztosnak sikerült összehangolni a fejlesztési elképzeléseiket, és 2023-ra mindhárom centrum működhet. A terveket március végéig kell a kormányhoz eljuttatni.

Az Inforádió szerint a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjában a volt MÁV Kórház osztályainak beköltöztetésével és a Honvédkórház területén egy új épület létesítésével indulhat meg a sürgősségi centrum működése 2021-22-ben,1800 ággyal számolnak a szakemberek.

A dél-pesti szuperkórház üzemeltetésének előkészületei is megvannak: az Egyesített Szent István és Szent László Kórház, és a szomszédos Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet összevonásával alakul ki egy új tömb, amihez egyéb ellátást végző osztályokat is csatolnának, így például a Péterfy Kórház baleseti sebészeti részlegét. Az Inforádió úgy tudja, az István Kórház területén néhány pavilonépületet lebontanak, helyükre pedig új, korszerűek épülnek. A komplexum része lesz a Haller utcában egy országos centrum, amihez a Heim Pál Kórház is tartozna. A dél-pesti sürgősségi centrumban az északihoz hasonlóan 1800 ágynak lesz hely.

Kompromisszumra jutott Cserháti Péter miniszteri biztos és a Semmelweis Egyetem a harmadik, dél-budai centrum kialakításának lehetőségeiről, összehangolták az Egészséges Budapest program és az intézmény fejlesztési elképzeléseit. A napokon belül rögzítendő megegyezés alapján hamarosan elkészülhet ezen szuperkórház kialakításának terve is.

Lesz negyedik centrum is

Az egyeztetések alatt arról is megállapodás született, hogy a sürgősségi centrumokat társkórházak segítik, ahol a nem életveszélyes betegek gyors és szakszerű ellátása történhet meg. A hosszútávú tervek pedig arról szólnak, hogy a három sürgősségi központ után létre kell hozni egy negyediket, egy nyugat- vagy észak-budait 1500 ággyal, de csak akkor, ha teljesen elkészült az M0-ás körgyűrű.

Rovatok