Index Vakbarát Hírportál

Olasz rendőrség: Ellentmondásosak a gyerekek vallomásai

2017. január 22., vasárnap 12:09 | aznap frissítve

Az olasz rendőrség vasárnap délelőtt sajtótájékoztatót tartott a magyar busztragédiáról eddig rendelkezésre álló információkról, amelyen az Index helyszíni tudósítói is részt vettek. A nyomozást vezető kapitányság vezetője elmondta, még alig tudnak biztosat mondani, de több hatóság együttműködésével dolgoznak az ügyön.

"Az emberiességi szempontok az elsődlegesek. A rendőrség, az orvosok, az igazságügyi szakértők mind azon dolgoznak, hogy azonosítani tudjuk az elhunytakat és a kórházban levő sérülteket, a konzulátussal is szorosan együttműködünk", közölte a rendőr. "A lehető leggyorsabban és a legmagasabb szinten folyik az azonosítás, tolmácsok és genetikai szakértők bevonásával, de információkkal csak akkor szolgálhatunk, ha az orvosszakértői vizsgálat befejeződik. 

A baleset okáról sem tudni még bizonyosan semmit a tájékoztatás szerint. Egyelőre csak feltételezések keringenek arról, hogy a balesetet megelőzően meghibásodhatott a busz, a rendőrség csak akkor ad ki ezzel kapcsolatos információt, ha biztosat tudnak mondani. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a nyomozást nehezíti, hogy a gyerekek visszaemlékezései ellentmondásosak, zavarosak. 

A sofőrökkel kapcsolatos kérdésre a rendőrkapitány szintén nem tudott megerősíteni semmit, csak hogy a két nagyon súlyos állapotban levő sérültnél is folyamatban van még az azonosítás, és ebben az esetben is különös tapintattal kell eljárniuk. Ebből arra lehet következtetni, nincs kizárva, hogy a legsúlyosabb sérültek közül legalább az egyik a két magyar sofőr egyike. "A hozzátartozók, akik arra várnak, hogy bejuthassanak a gyerekeikhez, remélhetőleg a mai nap folyamán megtehetik", tájékoztatott a kapitány.

A kinti magyar stábok Oberling Józsefet, a Közlekedésrendészeti Főosztálytól kiutazott magyar rendőrt is elkapták egy interjúra. Oberling sem tudott több konkrétummal szolgálni, mint amit olasz kollégája közölt, de elmondta, hogy kiváló az együttműködés a helyi rendőrökkel, és addig maradnak kint, ameddig csak az olasz fél ezt szükségesnek látja.

Rovatok