Index Vakbarát Hírportál

Szmogriadót rendeltek el Debrecenben

2017. január 23., hétfő 16:16

A szmogriadó riasztási fokozatát rendelte el Debrecen polgármestere, miután a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke két egymást követő napon, mind a három mérőállomáson túllépte a riasztási küszöbértéket – írta az MTI.

Papp László (Fidesz-KDNP) közleményében felkérte a lakosságot, hogy a légszennyezettség további romlásának elkerülése érdekében kerüljék a személyautók, főként a dízel üzeműek használatát, lehetőség szerint utazzanak tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalogosan.

Debrecen polgármestere felhívta a figyelmet, hogy fűtésnél lehetőleg a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben, s kérte, hogy

azokban az útkereszteződésekben, ahol a forgalomirányító jelzőlámpákon visszaszámláló van, a zöld jelzésig várakozva állítsák le gépjárművek motorját.

A szmogriadó értelmében Debrecen közigazgatási területén tilos a kerti hulladék és a lábon álló növényzet – tarló – nyílt színi égetése, de a polgármester arra is kérte a lakosságot, hogy a napokban tartózkodjanak mindenféle nyílt színi tűzgyújtástól.

A magas szálló por koncentráció miatt különösen veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek, akiknek javasolják, hogy kerüljék a szabadban való tartózkodást.

Rovatok