Index Vakbarát Hírportál

A budavári önkormányzat ingyenes parkolást intézett Zsidai Roy luxuséttermeinek

2017. január 26., csütörtök 12:27 | aznap frissítve

Az I. kerületi önkormányzatnak köszönhetően a budai Vár luxuséttermeibe érkező autósoknak egyetlen fillér parkolási díjat sem kell fizetniük, írja a 24.hu. A lap szerint az intézkedés legnagyobb haszonélvezője Zsidai Roy várbeli étterem-birodalma.

A budai Várba csak sorompóval lezárt kapukon lehet bejutni. A védett övezetben az első félórai várakozás ingyenes, a második fél óra 520 Forint, majd egyórai várakozás után 630 Forint/óra parkolási díjat kell fizetni. A Széchenyi-tervben megfogalmazott hosszabb távú cél az volt, hogy a világörökségi listán is szereplő, védett besorolású övezetet szinte teljesen mentesítsék a gépjárműforgalom alól. 

Az I. kerületi önkormányzat tavaly tavasszal azonban úgy módosított a parkolási szabályokon, hogy azok a legkevésbé sem az autóforgalom visszafogását irányozzák. A Nagy Gábor Tamás polgármester által jegyzett rendelettel az önkormányzat egy sor vendéglátóhelyet és intézményt jogosított fel arra, hogy vendégeik ingyen parkolhassanak. A több mint 25 nevet tartalmazó listára a Köztársasági Elnöki Hivatal, a Nemzeti Galéria és az MTA három intézménye mellett szinte csak éttermek és cukrászdák kerültek fel. 

Az intézkedéssel leginkább a Várban hét helyet üzemeltető Zsidai-csoport  járhatott jól. Az egyik étteremben azt mondták a 24.hu-nak, hogy 3 óra ingyenes parkolást kapnak a vendégek. Ezekben az éttermekben egy-egy vacsora akár 20-30 ezer forintba kerülhet, ehhez képest az 1260 vagy 1780 forintos parkolás megspórolása elég pitiáner összegnek tűnik. 

A Zsidai-csoporthoz Budapesten 13 étterem tartozik. A miniszterelnök lánya,  Orbán Ráhel korábban dolgozott is Zsidai Zoltán Roy cégénél, írja a 24.hu. A cég a Várban alakította ki az egész csoportot ellátó konyháját. A védett övezetből szállítják ki a többi étterembe az előkészített ételeket. A konyháról novemberben a Hvg.hu írta meg , hogy egy sor szabálytalanság miatt megbukott a hatósági ellenőrzésen.  

A Budavári Önkormányzat közleménye

Az önkormányzat szerint a 24.hu cikke több valótlanságot állított, ezért helyreigazítást küldtek hozzá, ami így szól: 

Rovatok