Index Vakbarát Hírportál

Nézőpont: Gyurcsányt előzve éri be Vonát Botka László

2017. január 26., csütörtök 15:12

Botka László a teljes felnőtt népesség és a baloldali szimpatizánsok körében is népszerűbb a kormányfő-jelöltek versenyében, mint Gyurcsány Ferenc – derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából. 

A teljes felnőtt népesség közel kétötöde (37 százalék) ismét Orbán Viktort választaná miniszterelnöknek. A kormányfő újrázását többen támogatják, mint ahányan a szóba jöhető jelölteket együttesen.

A miniszterelnök-jelölti versenyben Vona Gábor 8, Botka László 7, Gyurcsány Ferenc 5, Szél Bernadett 3, Fodor Gábor pedig 2 százalékon áll a teljes felnőtt népesség körében.

A szegedi polgármester ezzel lényegében Gyurcsány Ferencet megelőzve beéri a Jobbik elnökének támogatottságát - írja a közlemény. 

Botka László nem csak a teljes felnőtt népesség körében számít népszerűbb kormányfő-jelöltnek Gyurcsány Ferencnél. A baloldali pártok (MSZP, DK, Együtt, Párbeszéd, Liberálisok) szimpatizánsainak körében a szocialista politikust 43, míg a DK vezetőjét 40 százalék tartja jobb jelöltnek.

Az ismeretlen pártreferenciájúak körében is többen szimpatizálnak Botka Lászlóval (10 százalék), mint a volt kormányfővel (4 százalék).

A Nézőpont Intézet telefonos közvélemény-kutatása 2017. január 20-23. között készült 1000 fő megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság esetén a maximális mintavételi hiba 3,2 százalék.

Rovatok