Index Vakbarát Hírportál

Pénzbüntetést kapott Polgár DK-s polgármestere

2017. február 2., csütörtök 14:06

Hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás miatt 400 ezer forint pénzbüntetésre ítélte Tóth Józsefet, a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés volt szocialista alelnökét, Polgár jelenlegi DK-s polgármesterét csütörtökön a Debreceni Törvényszék.

Tóthot még egy 2005-ös ügy miatt ítélte el a bíróság, amikor Tóth a megyei közgyűlés alelnöke volt: a politikus által felügyelt M3 Kht.-nél pénzügyi szabálytalanságok merültek fel , a közgyűlés akkori szocialista elnöke, Juhászné Lévai Katalin pedig Tóthot bízta meg, hogy vizsgálja ki az ügyet. Tóth össze is hívott két értekezletet a cég vezetőivel, ahol lehordta őket a jogosulatlan kifizetések és egyéb szabálytalanságok miatt, de aztán megbeszélte a vezetőkkel, hogy hogyan lehetne a törvényesség látszatát megtartva rendezni az ügyet. A megbeszélésről viszont a cég ügyintéző titkára, P. Barnabás felvételt készített és ez alapján följelentette a politikust.

A feljelentés nyomán az alelnököt bemószeroló P. Barnabást és a cég projektvezetőjét, B. Pétert sikkasztás miatt 2010-ben illetve 2012-ben jogerősen el is ítélte a bíróság, mindketten pénzbüntetést kaptak. Tóthot 2014-ben első fokon hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás miatt 540 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a Debreceni Járásbíróság, másodfokon azonban a Debreceni Törvényszék ezt hatályon kívül helyezte, mert idő közben elévült az eljárás.

A harmadfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla 2016-as végzése szerint viszont a kérdéses cselekmény, "függetlenül attól, hogy megvalósult-e", nem évült el, ezért új, érdemi másodfokú tárgyalás lefolytatására kötelezte a törvényszéke, amely végül bűnösnek találta és 400 ezer forintra büntette a politikust. A most kihirdetett jogerős ítéletet Tóth József elfogadhatatlannak nevezte, és jelezte, hogy felülvizsgálati kérelemmel fordul a Kúriához.

Rovatok