Index Vakbarát Hírportál

Már Magyarországon tarol a jeges ár

2017. február 5., vasárnap 20:37 | aznap frissítve

Már Magyarországra is elért az a jeges ár, amiről az elmúlt napokban több videó látott napvilágot a Tisza ukrajnai szakaszán. 

Ahogy egy posztban megírtuk, a hirtelen olvadás miatt megáradt folyón a jégtorlaszok duzzasztó hatást váltanak ki, és egy idő után teljesen kiszámíthatatlan módon a nagyobb jégtáblák is megindulnak a folyón. 

A Tisza egyik ukrajnai mellékfolyóján ez így nézett ki.

Az ukrajnai Rahónál, közúton kb. 150 kilométerre a magyar határtól, hatalmas és vastag jégtáblák indultak meg a folyón. 

Még egy látványos felvétel Rahóról.

Az Időinfó szerint pénteken valaki ráment az egyik nagyobb jégtáblára az Ung folyón Ungváron, miközben körülötte és alatta is hömpölygött a jeges ár! Ne próbálják utána csinálni!

 

A jeges ár e pillanatban már Magyarországon jár. Tiszabecsnél már apad az árhullám mögött, Vásárosnaménynál nemrég tetőzött. (Köszönjük a videót Zolinak)

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Lónyánál pedig így nézett ki.

A jeges ár különösen veszélyes lehet, mert a vízben úszó jégtáblák megrongálhatják a hidakat, gátakat, árvízi védműveket, a folyón álló hajókat és csónakokat. 

Ez a videó nem a Tiszán készült, de jól mutatja, mire képes a jeges ár. Az erdélyi Felsővisón átfolyó Vasér (románul Vaser) ilyen pusztítást okozott. Az ár házakat, autókat sodort el, és a vasutat is tönkretette (Időinfo).

Rovatok