Index Vakbarát Hírportál

Rendőrök és közteresek akadályozták az olimpiás aláírásgyűjtést

2017. február 7., kedd 23:54 | hét éve frissítve

Egyenruhások sorfala akadályozta az Együtt olimpiáról szóló aláírásgyűjtését a Határ úti aluljáróban, írta a párt pesterzsébeti-kispesti szervezete a Facebookon. Az ORFK válasza szerint szó sem volt rendőrsorfalról: a helyszínen csak két rendőr intézkedett, akik egy körözött személyt fogtak el. A rendőröket négy közterület-felügyelő hívta ki, akik az intézkedés végéig biztosították a helyszínt, de szerintük nem akadályozták az aláírásgyűjtést.

Az Együtt a Határ úti aluljáróban akart aláírásokat gyűjteni az olimpiáról szóló népszavazáshoz, amikor furcsa dolgok történtek, írja a párt pesterzsébeti-kispesti szervezete a Facebookon.

Először három rendőr jelent meg, akik két illegálisan áruló nőt igazoltattak. Pár perc múlva megjelent még öt rendőr. Látszólag a két nő adatait vették fel, de kb. egy óra múlva már roppant idegesítő volt, hogy nyolc rendőr áll sorfalat a párt aláírásgyűjtő pultja előtt.

A párt aktivistái megkérdezték a rendőröket, hogy talán csak nem őket vegzálni küldték ki őket, mire az egyik egyenruhás azt mondta: ezt nem cáfolja – írja az Együtt a Facebookon.

Amikor az aláírók is megkérdezték, hogy miért akadályozzák őket a rendőrök, megkérték őket, hogy álljanak már arrébb, mert megfélemlítik az embereket. Az egyenruhások két perce félreálltak, majd újra sorfalba rendeződtek a pultok előtt. Az Együtt így is 128 darab aláírást gyűjtött, és hoztak nekik 31 aláírást.

Amikor az aláírásgyűjtők elkezdtek összepakolni, a nyolc rendőr azonnal elhagyta az aluljárót, és az illegális árusok folytatták az árusítást. 

A rendőrség cáfol

Szerda reggel megérkezett a válasz az ORFK sajtóosztályától. A lényeg röviden: ez nem egy rendőrsorfal. De íme hosszabban:

„A sajtóban közölt közösségi oldal bejegyzésével ellentétben a rendőrök nem álltak sorfalat az aláírásgyűjtő pult körül.

Ezzel szemben tény, hogy a BRFK két rendőre intézkedett Budapesten a határ úti metrómegállóban, mert a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatósága részéről, körözött személyről érkezett bejelentés. Amint az a felvételen is látszik, 

a helyszínen csak két rendőr intézkedett, a többi formaruhás személy nem rendőr,

így a közösségi oldalról átvett cikkben közölt állítás, mely szerint rendőrsorfal vette körül az aláírásgyűjtő pultot nem felel meg a valóságnak. (A nem sárgamellényes egyenruhások közterület-felügyelők -  a szerk.)

Tájékoztatjuk továbbá, hogy az intézkedés időtartamát – tekintettel arra, hogy körözött személlyel szemben kellett intézkedni – a szakszerűség indokolta. A rendőrök a körözött személyt elfogták és előállították. A rendőrök nem az aláírásgyűjtők távozásához igazították távozásukat, hanem az intézkedés befejezése után 17 óra 40 perckor hagyták el a helyszínt."

A közterület-felügyelők hívták a rendőröket

A helyszínen 4 közterület-felügyelő volt, a szervezet akciószolgálatának járőregysége, válaszolta kérdésünkre a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság sajtószolgálata. A közterület-felügyelők a Határ úti aluljáróban kedden délelőtt "jogosulatlan közterületi értékesítés" miatt intézkedtek, az árusított zöldségeket elvették, és szabálysértés miatt feljelentést tettek az illetékes kormányhivatalnál. 

Ekkor derült ki, hogy az illegális árus körözés alatt áll. A közterület-felügyelők délután ismét ellenőrzést tartottak az aluljáróban, ahol ismét meglátták a körözött személyt, aki ismét engedély nélkül árusította a zöldséget egy méterre az aláírásgyűjtő pulttól. A közterület-felügyelők rendőri intézkedést kértek, majd a rendőri intézkedést az előállítás megkezdéséig biztosították. Mivel a közterület-felügyelők hivatalos eljárásban kértek rendőri intézkedést, a helyszínt nem hagyták el, miután a rendőrjárőr kiérkezett, írta a sajtószolgálat.

A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság szerint munkatársaik nem álltak „sorfalat” és nem akadályozták az aláírásgyűjtést.  

Rovatok