Index Vakbarát Hírportál

Demjénben tényleg szerencsét hozott a kéményseprő

2017. február 8., szerda 09:09

Az udvaron összegyűlt hóval, civilek segítségével fékezte meg a tüzet Tuza Ervin címzetes tűzoltó főtörzsőrmester, aki másodállásban kéményseprőként dolgozik - közölte a katasztrófavédelem.

Február 3-án Tuza úr épp a Heves megyei Demjénen végzett kéményseprői sormunkát, amikor azt vette észre, hogy a Dobó utca egyik házának füstöl a teteje. Azonnal odament, hogy kiderítse, mitől füstöl. Benézett az ablakon, és meglátta a lángokat a ház konyhájában. A tűz már a födémre is átterjedt. Azonnal hívta a tűzoltókat, elzárta a gázt és kikapcsolta az áramot, és elkezdte keresni a lakókat.

Szerencsére az épületben senki nem volt, mentenie nem kellett. Még a tűzoltók megérkezése előtt oltani kezdte a lángokat a háznál talált eszközökkel. Lapátokkal az égő területre dobálták az udvaron felgyűlt havat, így sikerült megakadályozni, hogy a lángok továbbterjedjenek.

Mint kiderült, a tűzfészek a ház bejárata melletti helyiségben volt, és ugyan a konyha és a háztető egy kis része megégett, kormozódott, de az épület nem vált lakhatatlanná.

Tuza főtörzsőrmester egyike azoknak a tűzoltóknak, akik egy éve úgy döntöttek, hogy beiratkoznak a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ első kéményseprőszakmunkás-képzésére. Nyár végén tett sikeres vizsgákat, tavaly november óta pedig már kéményseprőként is gyakorlati feladatokat végez - áll a közleményükben. 

Rovatok