Index Vakbarát Hírportál

Csináljanak már valamit, az alpolgármester egy gimis lánnyal jár

2017. február 9., csütörtök 09:17 | aznap frissítve

Hetek óta ment a szóbeszéd Körmenden arról, hogy az 56 éves alpolgármester, Szabó Ferenc egy általános iskolai tanítványával jött össze pár éve. Végül fel is jelentették, de a jelek szerint Szabó képviselőként tovább dolgozhat, és a Klik sem rúgta ki a tanári állásából. Az ellenzék tajtékzik, eltussolási kísérletet emleget, és Szabó teljes visszavonulását követeli.

Néhány hete egy közintézményben volt jelenése Körmenden egy helyi képviselőnek. Igencsak meglepődött, amikor odalépett hozzá egy alkalmazott, és arra kérte, hogy „csináljanak valamit” azzal, hogy a városi gimnázium egyik diákja az 56 éves, családos Szabó Ferenc alpolgármesterrel jár. 

A történetet az Indexnek elmesélő forrás azt mondja, ismer olyan ellenzéki és kormánypárti helyi politikust is, akit az utcán állítottak meg ismeretlenek az elmúlt időszakban, és ugyanerre hívták fel a figyelmét.

Az nem világos, hogy a pártvezetésben ki mit tudott az egészről, és persze az sem, mi igaz mindebből, mindenesetre Szabó január 27-én titokban lemondott az alpolgármesteri és körmendi KDNP-elnöki tisztségéről, viszont megtartotta a képviselői helyét. Ezután a testületben információink szerint nyílt titokká vált, hogy az alpolgármester miért távozott, majd jött a családi okokat említő hivatalos bejelentés, végül a Nyugat.hu írt az állítólagos szerelmi szálról. Hogy a kettő között miért nem hozta senki nyilvánosságra a történetet, vagy tett hivatalos lépéseket, arról egy ellenzéki politikus azt mondta, hogy szóbeszédbe nem akartak beleállni, és az ártatlanság vélelme is mindenkit megillet.

Az eddigi legfrissebb hírek és forrásainkkal folytatott beszélgetések alapján az körvonalazódik, hogy az általános iskolai tanárként és igazgatóhelyettesként is dolgozó Szabó a tanítványával jöhetett össze, aki aztán az említett gimnáziumban tanult tovább. Úgy tudni, karácsony napjaiban – volt, aki konkrétan szentestét említette – buktak le, amikor a lány szülei véletlenül megláttak egy üzenetet. Szabót fel is jelentette valaki, egyelőre ellentmondó hírek vannak arról, hogy a szülők vagy egy ismerősük. A rendőrség nem nyilatkozik, csak annyit, hogy feljelentéskiegészítést rendeltek el, így nem tudni azt sem, mikor érkezett hozzájuk a bejelentés, és azt sem, van-e bármi alapja annak, hogy a lány kiskorú volt a kapcsolat kezdetén.

Az ellenzék most azt kezdte el pedzegetni, hogy a Fidesz–KDNP-vezetés mióta tudott a dologról, és vajon el akarta-e tussolni az egészet.

Kizárt, hogy amikor a rendőrséghez megérkezett a feljelentés, a rendőri vezetők ne szóltak volna a polgármesternek vagy a politikai vezetésnek, hogy van egy ilyen ügy

– mondta az Indexnek egy politikus.

A városi és megyei ellenzék a Jobbiktól az MSZP-ig teljes letámadást indított: azt követelik, hogy amíg az ügy le nem zárul, Szabó függessze fel minden közszereplését, ne csak az alpolgármesteri posztjáról és a városi KDNP-elnökségéről, hanem az önkormányzati képviselői mandátumáról és a megyei KDNP-alelnöki posztjáról is mondjon le, továbbá ne dolgozzon gyerekek közelében.

„Egy városi vezető testületben nem lenne szerencsés ilyen váddal együtt képviselői munkát végezni” – mondta Nagy László, a körmendi MSZP elnöke. Hozzátette: ha bebizonyosodik, hogy valóban úgy történt, ahogy a sajtó állítja, a párttagságát is el kellene venni Szabótól. Az MSZP-ben biztosan így történne.”

Megkerestük a körmendi városházát, hogy jogilag mi a helyzet ilyenkor. Molnár Dániel sajtóreferens azt mondta, képviselőt visszahívni nem lehet, így az egyéni képviselőként mandátumhoz jutó Szabó dönt arról, mit lép. A városházán nincsenek frakciók, vagyis a frakcióból való kilépés/kirúgás nem jöhet szóba. Szabó a városházán a közbiztonsági bizottságnak volt elnöke, erről a posztjáról is lemondott, viszont nem maradhat bizottsági tagság nélkül, a szabályok szerint ugyanis minden képviselőnek bizottságban kell ülnie. A testület a következő ülésén szavaz majd erről.

Felhívtuk az általános iskolát, az alpolgármester civil munkahelyét is, ők szintén nem nyilatkoznak, nem tudjuk, hogy Szabó bejár-e dolgozni. A Klik viszont válaszolt kérdésünkre. Azt írták, a Szabó elleni feljelentésről az érintett szülő szóban tájékoztatta a tankerületet, és azt is mondta, hogy tudomása szerint a rendőrség eljárást indított „a nevezett pedagógussal szemben”.

A Klebelsberg Központnak viszont nincs tényszerű tudomása arról, hogy az érintett pedagógussal a közvádra üldözendő bűntett megalapozott gyanúját közölték”, folytatódik a Klik válasza. A tankerület a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság hivatalos tájékoztatását kéri, amelynek ismeretében a munkáltató döntést hozhat a pedagógus jogviszonyáról.

Hogy az ügynek esetleg vannak-e más jogi (büntetőjogi) vonatkozásai, a rendőrség hatásköre kideríteni, ezért várjuk a tájékoztatásukat.

Szabó munkáltatói jogának gyakorlója egyébként a Szombathelyi Tankerületi Központ igazgatója, vagyis ilyen értelemben nem Körmenden dőlnek el a dolgok. Arra nem tért ki a Klik válasza, hogy ha Szabó nem követett el jogsértést, „csak” diákjával folytatott esetleg viszonyt, akkor távoznia kell-e tanári állásából.

Szabó Ferencet hiába kerestük a mobilján, és más médiumnak sem nyilatkozott. A helyi Fidesz sem szólalt meg. Kósa Lajos parlamenti frakcióvezetőtől egy más témájú tájékoztatóján kérdeztek rá az ügyre; azt mondta, ha a hírek igazak, és valaki ilyet tesz, annak nincs helye a közéletben.

A KDNP egy rövid közleményt adott ki. „A vizsgálat lezárásáig nem kívánjuk kommentálni az esetet. Fontosnak tartjuk, hogy az érintett ártatlanságát ne vonjuk kétségbe mindaddig, amíg a vizsgálat mást nem igazol” – írták, viszont azt is hozzátették, hogy semmilyen formában nem elfogadható, ha egy felnőtt ember kiskorúval tart fenn intim kapcsolatot.

Harrach Péter, a KDNP parlamenti frakcióvezetője az Atv.hu-nak azt mondta: csak utólag, Szabó Ferenc lemondása után szereztek tudomást az ügyről, várják a vizsgálat eredményét. Ha nem bizonyosodik be az eset, akkor sajnálják a történteket. Ha viszont a vizsgálat azzal zárul, hogy bűncselekmény történt, annak súlyos szankciója lesz, kizárás a pártból. 

Rovatok