Index Vakbarát Hírportál

Levadásszák a kormoránokat a Tiszánál

2017. február 15., szerda 13:51

Február végéig vadásznak a kormoránokra a Közép-Tisza mentén, a kiskörei erőműtől lefelé tartó Tisza-szakaszon. A madárcsapat a halak pusztításával százmilliós kárt okoz évente országosan, írja az MTI.

Idén eddig 34 kormoránt lőttek ki, 300 példány kilövésére kaptak engedélyt, mondta Donkó Péter, a szolnoki székhelyű Közép-Tisza-vidéki Horgász Egyesületek Szövetségének szövetségi titkára. A gyérítést a vadászati törvény előírásainak betartásával, a helyi vadásztársaság hozzájárulásával végzik.

A nagy kárókatonák (Phalacrocorax carbo), vagy más néven kormoránok kilövésére azért van szükség, mert a madarak fészkelő helyük növényzetében és a halállományban nagy kárt okoznak. Ürülékük kipusztítja a fészkelő fáikat, ezen kívül ilyenkor csapatokba verődve, akár tíz méter mélyre is lemerülve kutatnak a vermelő helyeken csoportosuló halak után.

Donkó Péter elmondta: egy-egy kormorán akár napi 3-4 kilogramm halat is elfogyaszt, de ennek többszörösén ejthet akár halálos sebeket. A Tiszán becslések szerint több tízmilliós, országosan pedig százmilliókra rúgó veszteséget okozhatnak a kormoránok.

A vadászat kezdetén még napi 300-400 madár volt a területen, ma már napi 35-40-nél többet nem látni. A Tisza folyó Jász-Nagykun-Szolnok megyei szakaszán levő nyolc éjszakázó helyből négyet használtak a madarak az elmúlt időszakban,ez is jelzi, hogy számuk csökkent. 

Január végén arról írtunk, hogy aláírásgyűjtésbe kezdtek a kolozsvári horgászok is. Engedélyt akarnak szerezni a Szamoson megjelent kormoránok kilövésére. Ez a madárfaj Európa-szerte védett, a környék vizein őshonos ragadozónak számít, de az invazív halfajtát, az ezüstkárászt is fogyasztja.

Rovatok