Index Vakbarát Hírportál

Tömegbaleset volt az M43-as autópályán, négyen meghaltak

2017. február 15., szerda 08:37

Hét jármű ütközött össze Csongrád megyében, a csanádpalotai magyar-román autópálya-átkelőtől egy kilométerre. Négy ember meghalt, sok a sérült. A tartós ködre figyelmeztet a rendőrség és a meteorológiai szolgálat is.

Két török, egy román és egy bolgár állampolgár halt meg az M43-as autópályán történt szerda reggeli tömegkarambolban. Tizenöt sérült van, köztük életveszélyes és súlyos sérültek is, őket Szegedre és Makóra vitték kórházba. Ők mind külföldi állampolgárok.

Szabó Szilvia, a megyei rendőrség szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy 

a rendőrség halálos tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset okozásáért indított eljárást.

A román határtól egy kilométerre két román kamion, egy román busz és négy kisteherautó ütközött össze fél nyolc körül. Mindegyik külföldi jármű volt.

A román külügyminisztérium közölte: egy halott és hat sérült román állampolgár. Magyarok nincsenek köztük.

A Hamburg–Bukarest járatot az Eurolines román társaság üzemeltette. Tizenhét utas volt rajta, és a korábbi információkkal ellentétben csak a sofőrt kellett kórházba vinni, rajta kívül más nem sérült meg.

A makói hivatásos tűzoltók értek elsőként a helyszínre, de Szegedről, Mezőkovácsházáról, Orosházáról és Hódmezővásárhelyről is küldtek erősítést. A Délmagyar tudósítója legalább tíz mentőautót látott a helyszínen.

Az M43-ast lezárták, mindenkit visszafordítottak az autópályára vezető körforgalomnál, de este hat előtt újra megnyitották a románia felé vezető oldalt a csanádpalotai határátkelőhely előtt.

80-ra korlátozták a tempót

A magyar hatóságok felvették a kapcsolatot a román és a bolgár hatóságokkal. Aradról hat mentőautót küldtek a helyszínre, írja az MTI. A Digi24 hírtelevíziónak az a román szemtanú nyilatkozott, aki a segélyhívón jelentette a balesetet. Elmondta, hogy a köd miatt 80 km/órás sebességkorlátozás volt az autópályán, és dicsérte a magyar katasztrófavédelmet, amiért gyorsan megérkeztek.

A műszaki mentés délelőtt befejeződött. Hallai Zsolt alezredes elmondta, hogy öt sérültet kellett kiszabadítaniuk a roncsokból. A busz sértetlen utasaiért egy mentesítő járat érkezett, ami rendőri felvezetéssel, a nagylaki határátkelőn keresztül továbbvitte őket.

A rendőrség arra figyelmeztetett, hogy sokfelé nagy a köd, mindenki vezessen óvatosan. Az Országos Meteorológiai Szolgálat korábban elsőfokú figyelmeztetést adott ki az ország középső részére a tartós, sűrű köd miatt. A látótávolság 100 méter alá csökkenhet.

Rovatok