Index Vakbarát Hírportál

Pénzpörgető csalót állítottak bíróság elé

2017. február 15., szerda 18:38 | aznap frissítve

Egy Budapesten élő bolgár állampolgárságú férfi a sértetteknek kedvező pénzváltást ígért, majd figyelmetlenségüket kihasználva a pénzkötegben vagy kisebb címletű pénzt, vagy forint helyett külföldi pénzt helyezett el, úgynevezett pénzpörgető csaló volt - közölte az ügyészség. 

Megforgatta

A pénzforgató 2016. november 16-án egy XIX. kerületi pénzváltó helyiségnél figyelt a sértettre, és megszólította. Közölte a magyar férfival, hogy a pénzváltó árfolyamánál kedvezőbben váltja az eurót. Miután megegyeztek, leszámolta az összeget a sértett előtt, majd folyamatos kérdéseivel elterelte a férfi figyelmét, és végül az eredetileg nagyobb címleteket tartalmazó pénzköteget észrevétlenül kicserélte egy 500 forintosokból, illetve 1 darab 1000 forintosból álló kötegre.

Majdnem 100 000 forint kárt okozott, ami nem térült meg.

Megint megforgatta

A pénzforgató 2016. december 31-én újabb, a fentihez hasonló bűncselekményt követett el. Budapest V. kerületében megszólított egy svájci állampolgárságú sértettet, aki egy valutaváltó automatánál szeretett volna eurót, illetve svájci frankot magyar forintra váltani. A terhelt neki is kedvező pénzváltást ajánlott, majd a sértettnek olyan pénzköteget adott át, amiben a magyar forint mellett fehérorosz rubelt helyezett el. A bolgár férfi a pénzváltás után elfutott a helyszínről.

A csalással 70 000 forint kárt okozott, ami szintén nem térült meg. Erről az esetről bővebben itt olvashat

A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség a visszaeső elkövetőnek minősülő bolgár férfit két rendbeli csalás miatt gyorsított eljárásban bíróság elé állította. A Pesti Központi Kerületi Bíróság a váddal egyezően állapította meg a vádlott bűnösségét, és ezért 2 év börtönbüntetésre ítélte. A bíróság a szabadságvesztést 4 év próbaidőre felfüggesztette, és a férfit pártfogói felügyelet alá helyezték.

Rovatok