Index Vakbarát Hírportál

Rezsicsökkentésről és a migránsokról szól az új nemzeti konzultáció

2017. február 16., csütörtök 11:00

A Heti Válasz írta meg először, hogy a Fidesz kihelyezett frakcióülése után új nemzeti konzultáció indul. A hetilap úgy értesült, hogy Orbán évértékelőjének témájában kérdezik meg majd az embereket, így Brüsszel intézkedéseiről és a Soros-szervezetek átláthatóságáról, az olimpia kérdése azonban nem lesz a témák között.

Ezzel kapcsolatban Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában csütörtökön elmondta, hogy az évértékelő témái közül a legfontosabb nemzeti ügyekről kérdezik majd meg a polgárokat, így például

Mint Kósa mondta, ezekben a témákban érdemes valamiféle véleményegységet kialakítani a polgárokkal. A frakcióvezető szerint szerdán a kormányfő a Fidesz-KDNP háromnapos kihelyezett frakcióülését elindító beszédében is az évértékelőn megfogalmazott új nemzeti politikára helyezte a hangsúlyt. Vagyis arra, hogy az idén jelentkező kihívásokra "megfelelő válaszokat kell adni, ami csak úgy megy, ha egészen szorosan, egységben harcolunk a magyar választókkal a közös érdekeinkért".

A migráció ügyében két fontos feladatra kell felkészülnie az Országgyűlésnek, az egyik a menekültügyi őrizetbe vételhez hasonló intézmény bevezetése, a másikat az unió azon kérése veti fel, amely szerint Magyarországnak a schengeni határokon minden ki- és belépőt regisztrálnia kellene, az EU-állampolgárokat is. Kósa szerint ez óriási fennakadásokat okozhat, főleg nyáron, ugyanakkor az unió ezt megköveteli, tehát fel kell rá készülni. Egyelőre a partnerek nem nagyon nyitottak arra, hogy sokkal több átlépő sávot nyissunk a határátkelőkön.

Rovatok