Index Vakbarát Hírportál

Publicus: A megkérdezettek kétharmada ellenzi a budapesti olimpiát

2017. február 18., szombat 13:13

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, február 9 és 14 között, a népszavazási aláírásgyűjtő kampány hajrájában, 1050 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta a 2024-es budapesti olimpia megítélését. A felmérés tehát még azelőtt készült, hogy kiderült, a Momentum 266 ezer aláírást adott le hitelesítésre.

Az intézet azt írja, a 2016 augusztusi, a riói játékok alatt készített kutatásukhoz képest érdemben változott az esetleges budapesti esemény megítélése és támogatottsága. „Az elmúlt fél évben négy százalékponttal nőtt azok aránya, akik szerint a szükséges fejlesztésekkel elsősorban a Fidesz-közeli vállalkozók járnának jól - most már tízből több mint hat ember gondolja így. Az elmúlt fél évben közel tíz százalékponttal csökkent azok aránya, akik szerint egy budapesti olimpia javítaná az ország megítélését, és szintén ennyivel csökkent azok aránya is, akik szerint az újonnan felhúzott sportlétesítmények később a magyar sport helyzetét javítanák" - írják.

A megkérdezettek háromnegyede pedig inkább másra fordítaná az olimpiára költendő forrásokat; „az alternatív célok közül legtöbben, mintegy kétharmadnyian az egészségügyet, egyharmadnyian az oktatást, illetve a szegénység, éhezés felszámolását, és a munkahelyek teremtését említették" - áll a Publicus jelentésében.

Összességében a megkérdezettek egyharmada támogatja, kétharmada ellenzi a 2024-es budapesti olimpia megrendezését.

Az is kiderült a felmérésből, hogy a Fideszt támogatók körében nem változott az olimpia megítélése, minden más párt szimpatizánsainál csökkent azonban a támogatottság. A Publicus a népszavazást kezdeményező Momentum Mozgalomra is rákérdezett.

A Momentumról a megkérdezettek 71%-a nem is hallott, a szervezet ismertsége a Budapesten élők és a diplomások körében magasabb. „Tíz megkérdezettből nyolc (83 százalék) csak az olimpiai aláírásgyűjtés kapcsán hallott róluk, és csupán tízből egy válaszadó (12 százalék) említette, hogy más témában is ismeri a véleményüket" - áll a felmérésben.

Rovatok