Index Vakbarát Hírportál

A XIII. kerület mentheti meg a Lukács György-szobrot

2017. február 22., szerda 15:29

Ha a XIII. kerületi önkormányzat két bizottságán múlna, továbbra is közterületen maradhatna Lukács György filozófus és kommunista politikus sokat vitatott szobra.

Az önkormányzat közleményt adott ki, amelyben két hosszú nevű testület: a Szociális, Egészségügyi és Művelődési, illetve a Tulajdonosi, Kerületfejlesztési és Lakásgazdálkodási Bizottság tesz javaslatot a képviselő-testületnek több köztéri szobor elhelyezésére is a kerület területén.

A legérdekesebb ezek közül a Lukács György-szobor ügye. Ahogy január végén megírtuk, a Fővárosi Közgyűlés akkor úgy döntött, lebontják a XIII. kerületi Szent István parkban álló szobrot, és helyette egy Szent István-szobrot állítanak majd fel. Ezt változtatást kezdeményező Jobbik szerint ezzel "a velünk élő kommunizmus újabb darabját" sikerül eltakarítani.

A szobor a főváros tulajdona, és a főváros tulajdonában lévő helyen áll, ezért dönthetett az eltávolításáról a főváros. A két kerületi bizottság viszont azt javasolja, hogy az önkormányzat ajánljon fel egy saját birtokában lévő közterületet a szobor új helyéül. Kérdésünkre Gellért Lajos, a kerület sajtóreferense azt mondta, részletekről még nem tud beszámolni, így se konkrét helyek nem merültek még fel, se az, hogy maga a szobor maradna-e ezután is a főváros tulajdonában. A kerületi képviselő-testület márciusban ül össze, itt első körben csak arról fognak dönteni, hogy elfogadják-e a javaslatot, vagyis a kerület tényleg bejelentkezik-e a fővárosnál a szobor elhelyezéséért.

A közlemény szerint három másik szobor elhelyezésére is született javaslat:

Közben a Fővárosi Közgyűlés megszavazta a Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatásakor belengetett, Lev Tolsztojról elnevezett közteret. A Tolsztoj tér a XII. kerületben, a Németvölgyi út és a Bürök utca kereszteződésénél újonnan kialakítandó tér lesz. Itt állítják fel Grigorij Potockij moszkvai szobrászművész Tolsztoj-mellszobrát is.

Rovatok