Index Vakbarát Hírportál

Jogtalanul soroltak át egyetemistákat a BGE-n

2017. február 24., péntek 15:26

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) és a Budapesti Gazdasági Egyetem Hallgatói Önkormányzatának (BGE HÖK) közösen kiadott közleménye szerint a 2016-os átsorolási időszakban jogtalan döntések születtek az egyetemen - tehát 

olyan hallgatókat is áthelyeztek önköltséges státuszba, akik valójában állami ösztöndíjat érdemeltek volna.

A HÖK és a HÖOK most közösen írt nyílt levélben tiltakozik a jogsérelem miatt, és arra kéri a BGE-t, hogy rendezze az érintett hallgatók helyzetét.  A HÖOK a Hallgatók Ügyvédje Program keretében ügyvéd és felsőoktatásban jártas szakértők bevonásával megvizsgálta a BGE HÖK jelzését. A vizsgálat végén az ügyvéd által jegyzett állásfoglalásukat elküldték a BGE-nek. 

Az egyetem ugyan részben elismerte a szabályok téves alkalmazását, de a hallgatók ügye nem oldódott meg. Ugyanis csak azokban az esetekben módosították a döntéseket, ahol a hallgatók jogorvoslatot kérelmeztek. Akik nem adták be a kérelmet, azokat továbbra is önköltséges státuszban tartják. 

Kiss Viktor, a BGE HÖK elnöke szerint már szeptember óta próbálják  békésen rendezni a helyzetet, de egyelőre nem tudták elérni, hogy a Gazdasági Egyetem teljeskörűen visszavonja a jogtalan döntéseket. Sőt, utóbb már a belső szabályok megsértését sem ismerték el.

Ha a jogtalan döntéseket továbbra sem orvosolják, a HÖOK és a BGE HÖK az EMMI-hez és az oktatási ombudsmanhoz fordul majd.

Rovatok