Index Vakbarát Hírportál

Orbán: Az álomgyilkos Momentum koalícióra készül az MSZP-vel

2017. február 24., péntek 07:50

Orbán Viktor ismét megtartotta szokásos eligazítását a Kossuth Rádióban. A kormányfőt rögtön a budapesti olimpiáról kérdezték, ami annyiból mindenképpen érdekes, hogy a miniszterelnök magától szóba sem hozta a parlament tavaszi ülésszakának nyitányán

Ki mondta ki a végső szót a pályázat visszavonásáról - hangzott a riporteri kérdés, mire Orbán kitérő választ adott: több testület ülésezett szerdán, végül pedig Tarlós István főpolgármesterrel és Borkai Zsolt MOB-elnökkel dugták össze a fejüket és összegezték a tapasztalatokat. 

Komoly szégyentől és lejáratástól mentettük meg az országot

- mondta a miniszterelnök. Erre kissé váratlanul visszakérdezett a közmédia újságírója: mi lett volna a szégyen, a népszavazás? A kormányfő hangja hallhatóan kissé elcsuklott és pár másodpercig kereste a gondolatait. 

Orbán szerint a népszavazás magyar ügy, amit még akár meg is lehet nyerni, de még akkor is csak többség lesz, nem pedig egység. Már pedig anélkül nem lehet nyerni - hangzott a miniszterelnöktől az utóbbi időben gyakran ismételt kormányzati szöveg. 

A kormányfő szerint hiába lett volna esetleg többség (bár a társadalom nagyobb része jeleneg nem akar olimpiát), kikaptunk volna Los Angelessel és Párizzsal szemben. "Ronggyá vertek volna" - summázta Orbán, akit ezután arról kérdeztek, hogy politikai ügy lett-e az olimpiai pályázat. 

Orbán szerint egyértelmű a helyzet: a Momentum Mozgalom álomgyilkosságot követett el. Nem drágállotta, hogy egyesek olimpiai álmainak meggyilkolásával törjön be a politikába - mondta. 

Lassan harminc éve vagyok a politikában, meghallgattam őket, ez egy új SZDSZ. Kis lökdösődés után pedig MSZP-SZDSZ-koalíció jön

- mondta Orbán Viktor a Momentum Mozgalomról. 

"Soros szervezetei átléptek egy határt"

A miniszterelnök beszélt még a civil szervezetek finanszírozásáról szóló törvénytervezetről is. Elszámoltathatóvá kell tenni azokat a Magyarországon tevékenykedő nemzetközi szervezeteket, amelyek civilnek nevezik magukat, de valójában a globális tőke érdekeit képviselik - idézte Orbánt az MTI. 

Az elmúlt több mint húsz évben "elviseltük" ezeknek a szervezeteknek a létét, de a migráció ügyében tanúsított magatartásuk már sok - fogalmazott a kormányfő. Kijelentette: "Magyarország nem engedheti meg magának, hogy olyan szervezetek, amelyek az ismeretlenség homályában maradnak (...), folyamatosan arra buzdítsák a migránsokat, sértsék meg a magyar jogszabályokat, és valahogy jussanak be Magyarországra".

A nemzetközi tőke "elsősorban Soros Györgyhöz tapadó szervezetei" ezzel átléptek egy határt - mondta Orbán Viktor.

Rovatok