Index Vakbarát Hírportál

Bakondi büszke: bevált az okoskerítés a déli határon

2017. február 27., hétfő 06:36 | aznap frissítve

Annyira bevált a tíz kilométer hosszú kísérleti „okoskerítés”, hogy azon a szakaszon gyakorlatilag megszűnt az illegális határátlépés, mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a Magyar Hírlap hétfői számában megjelent interjúban. A Magyar Idők azt írja: megkezdődött a második kerítés építése a déli határon. Kelebiánál egyelőre a tartóoszlopok állnak. A munkák befejezésére szűk határidőt, hatvan napot adtak a büntetés-végrehajtás számára.

Az úgynevezett okoskerítés a biztonsági határzárat kiegészítő második védelmi vonal. Ehhez intelligens jelzőrendszer, hő- és hagyományos kamerák kapcsolódnak. A ponthegesztett hálóval megerősített kerítések között egy árok mélyül, itt fut a manőverút. A drótokon tíz-tizenöt centiméterenként érzékelőket helyeztek el, amelyek riasztanak, ha valaki hozzájuk ér – mondta Bakondi György.

A szerb–magyar határszakasz megerősítésére a Belügyminisztérium költségvetését 38 milliárd forinttal megemelik.
 

Ez a költség fedezi a második kerítés megépítését a szerb–magyar határszakaszon, a röszkei és a tompai tranzitzóna bővítését és az ehhez szükséges technikai és személyi állomány növelését. Bakondi szerint a második védelmi vonal teljes kiépítése után csökkenteni lehet a szolgálatot teljesítő rendőrök és katonák létszámát, illetve az odavezényelt rendőrök száma lassan kiváltható lesz az iskolát befejező határvadászokkal, akiknek a határ védelme lesz a fő feladatuk.  

Bakondi György szerint nem lehet arra számítani, hogy a jövőben csökken a magyar határra nehezedő nyomás. A Balkánon becslések szerint mintegy 80 ezer menekült rekedt.

„A bevándorlás tömeges, tartós, illegális, szervezett, ráadásul nem egyszer erőszakos, s óriási az utánpótlási bázisa Ázsiában és Afrikában” – mondta a miniszterelnök főtanácsadója Bakondi azonban megjegyezte azt is: a migránsok többsége áldozat.

A hétvégén egyébként 51 határsértőt tartóztattak föl. Az Országos Rendőr-főkapitányság közlése szerint 32, szombaton és vasárnap 9-9 embert állítottak meg és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron a szerb–magyar határnál a rendőrök és a katonák. Máshol egy határsértőt fogtak el a hétvégén, és embercsempészés miatt egy gyanúsított ellen eljárás indult. Az elmúlt héten a szerb–magyar határ környékén 303 menekültet tartóztattak föl és kísértek vissza.

Rovatok