Index Vakbarát Hírportál

Fürjes: Hatalomvágyó a Momentum, Botka mögé állhatnak be

2017. március 2., csütörtök 07:11

Bár nem tartja hazaárulónak, csupán "álomrombolónak" a Momentum Mozgalmat Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos, de a Heti Válasznak adott interjújában azért ez nem akadályozta meg abban, hogy városi legendákat és újságírói pletykákat terjesszen Fekete-Győr Andrásék mozgalmáról.

Fürjes szerint "az aláírásgyűjtés nem az olimpiáról, hanem a hatalomvágyról szólt", viszont az olimpia ügyének kisiklásáért nem a Momentum, hanem az ellenzéki pártok a felelősei, akik korábban támogatták azt. Fürjes egy ponton még meg is dicséri a Momentum Mozgalmat:

Én is voltam mozgalmár, kopogtatócédulát gyűjtöttem az első szabad választáson, tudom, mekkora munka összeszedni 266 ezer aláírást télvíz idején.

Aztán rögtön hozzáteszi, hogy „terjed egy városi legenda: újságíróktól hallom, hogy a szocialisták jóval többet segítettek, mint sokan gondolják. Címlistáik nélkül ennyi aláírást gyűjteni lehetetlen, és lehet egy paktum:

a Momentum a választás előtt mégis szalonképesnek nyilvánítja Botka Lászlót, mondván, ő fiatal, újhullámos szoci, nem volt miniszter és lám, szakított Gyurcsánnyal.

(Botka László egyébként a hvg.hu-nak nemrég arról beszélt: nem érzi kihívásnak a Momentumot.)

Fürjes szerint egy júliusi-augusztusi népszavazási győzelemmel se lett volna esély Los Angeles és Párizs legyőzésére, a pályázat végigvitele pedig így "pénzkidobás lett volna, szégyenteljes vereséget okozva az országnak".

A sportberuházásokkal kapcsolatos korrupcióról és arról, hogy a Puskás Stadion tenderét Mészáros Lőrinchez közeli céget nyerték, Fürjes a következőket reagálja:

Azt, hogy a kormányt érő kritikák jóformán ez ügyben abban merülnek ki, hogy korrupció, korrupció, korrupció, még pozitív jelenségnek is felfoghatjuk. Az ellenzék nem tudja megszólítani a szavazókat, ezért megpróbál mindent besározni.

Rovatok