Index Vakbarát Hírportál

Öt népszavazási kérdést adott le az LMP Paks 2 ellen

2017. március 2., csütörtök 08:55

Az LMP vezetői múlt pénteken jelentették be, hogy népszavazást kezdeményeznek a paksi bővítésről. Szél Bernadett társelnök múlt héten azt mondta, a paksi atomerőmű bővítése, rövidebb nevén a Paks 2 még az olimpiarendezésnél is kockázatosabb vállalkozás. 

A baloldal pártjai szépen felsorakoztak a dolog mögé, az MSZP, a DK, az Együtt, sőt a Liberálisok is támogatják és segítik majd az aláírásgyűjtést, ha elindul.

És valóban ez a nagy kérdés: sikerül-e olyan kérdést megfogalmazni, amelyet hitelesít a Nemzeti Választási Bizottság. Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselőjének beadványát korábban visszadobták, mondván, hogy a kérdés nemzetközi szerződést érint. 

Ungár Péter elnökségi tag erről azt mondta, hogy a nemzetközi szerződésből származó kötelezettségről nem lehet referendumot tartani, de ez nem jelenti azt, hogy magáról a szerződésről ne lehetne kiírni a népszavazást.

Az LMP ezt szem előtt tartva több kérdéssel is próbálkozik, csütörtök reggel nem egy, hanem öt kérdést ad le. Ezek a következők:

  1. A már múlt héten ismert kérdés: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a jelenleg üzemelő atomerőművi blokkok kapacitásánál nagyobb összesített áramtermelő kapacitással Magyarországon atomerőművek ne legyenek üzembe helyezhetőek?"
  2. "Egyetért-e Ön azzal, hogy a jelenleg üzemelő paksi atomerőművi blokkok leállását követően Magyarországon atomerőműben ne termeljenek áramot?"
  3. "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt, amely 2035. január 1-jétől előírja az atomerőművi áramtermelő kapacitások teljes egészének megújuló energiaforrásokkal történő kiváltását?"
  4. "Egyetért-e Ön azzal, hogy a Országgyűlés kötelezze a Kormányt a Magyarország Kormánya és az Oroszországi Föderáció Kormánya közötti nukleáris energia békés célú felhasználása terén folytatandó együttműködésről szóló Egyezmény megszüntetésének kezdeményezésére?"
  5. "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt, amely 2035. január 1-jétől megtiltja az atomerőműben történő áramtermelést?"

Szél Bernadett társelnök az NVI budapesti épülete előtt tartott sajtótájékoztatón az MTI szerint azt mondta: a céljuk az, hogy a nép dönthessen a kérdésben, és ennek érdekében elmennek a falig, de ha kell, annál tovább is. Szerinte meg kell változtatni az alaptörvényt, ha az nem engedi, hogy referendumot írjanak ki ebben a kérdésben, emlékeztetve, az ország NATO- és EU-tagságáról döntő népszavazás előtt is változtattak a jogszabályokon. 

A kérdéseket először formai szempontból a Nemzeti Választási Iroda vizsgálja, és ha rendben találja, jöhet a tartalmi döntés az NVB-től.

A korábbi szabályokat, miszerint egy témában csak egy kérdést lehet benyújtani, a tavalyi kopasz-botrány után eltörölték, így ha egyiket elutasítja az NVB, jöhet a következő rögtön, azt is megvizsgálja a bizottság.

Rovatok