Index Vakbarát Hírportál

Se ágyuk, se íróasztaluk nincs a cigány gyerekeknek

2017. március 3., péntek 11:57

Az ország legszegényebb térségeiben élő cigány gyerekek alig harmada él elfogadható lakásban, a többségnek nincs íróasztala, de sokan vannak, akiknek még saját ágy sem jut. A szegénység és a szülők munkanélkülisége mellett a rossz lakáskörülmények is tovább rontják ezeknek a gyerekeknek az esélyit. A zsúfoltság és a penészes falak ráadásul meg is betegítik őket. Az Abcúg írása.

Magyarország leghátrányosabb helyzetű térségeiben nézték meg a Magyar Tudományos Akadémia kutatói, milyen körülmények között élnek a szegény, cigány gyerekek. Az átfogó tanulmány nemrég jelent meg “Gyerekesély a végeken” címmel.

Bár a szegregáció fennmaradt, a cigányok lakáskörülményei mégis jelentősen javultak az elmúlt két-három évtizedben. Ennek ellenére továbbra is sokkal rosszabbak, mint a nem cigányoké. A cigány gyerekek, még a hátrányos helyzetű térségekben élő többi szegény gyerekhez viszonyítva is sokkal rosszabb körülmények között nőnek fel.

A lakás komfortfokozata és minősége, a lakás zsúfoltsága közvetlenül hat a gyerekek iskolai sikerességére és ezeken keresztül későbbi életesélyeire. Ehhez képest a hátrányos helyzetű kistérségekben élő szegény cigány gyerekek

A tanulmány egyik szerzője, Vastagh Zoltán összefüggéseket keresett a gyerekek lakáskörülményei és egészségi problémáik között. Ehhez pár korábbi jelentést is segítségül hívott, mint például azt a 2013-ast, ami szerint Magyarországon mintegy 620 ezer gyerek élt olyan rossz minőségű lakásban, ami a légzőrendszeri megbetegedések és allergiás tünetek kialakulásának esélyét is megsokszorozhatja.

Egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére koncentráló kutatás pedig azt mondta ki, hogy a cigány gyerekeknél a szív-és érrendszeri betegségek, az agyi keringési zavarok, a gyomor-és nyombélfekély, a légzőszervi betegségek, az asztma, valamint az idegi-és pszichés betegségek magasabb arányban fordulnak elő, mint a nem cigány gyerekek között. Ráadásul a cigány gyerekek származásuk miatti kirekesztése mentálisan is rosszat tesz az egészségüknek.

Maga Vastagh arra jutott, hogy a vizsgált térségekben nagyobb kockázattal lett keringési betegségük a cigány gyerekeknek, mint a nem cigányoknak. Ennél az egészségi problémánál a rossz lakásminőség növelte a kialakulás esélyét. A légzőszervi betegségeknél szintén a rossz minőségű lakás és a nem megfelelő fűtés növelte az esélyeket.

A tanulmány egy másik fejezete arról szól, hogy a hátrányos helyzetű kistérségekben élő cigány gyerekek hogyan töltik el a szabadidejüket. Zeller Eszter szerző a következőkre jutott:

Rovatok