Index Vakbarát Hírportál

Már 11 kanyarós van a makói kórházban

2017. március 6., hétfő 14:16 | aznap frissítve

A Makóhiradó.hu értesülései szerint elképzelhető, hogy hetekig is letarthat a makói kórház fekvőbeteg és sürgősségi osztályán szombaton elrendelt zárlat, miután a kórház alkalmazottai közül 10-nél jelentkeztek a kanyaró tünetei, ötnél pedig kimutatták a laborvizsgálatok a betegséget. A tervezhető műtéteket elhalasztották.

A főigazgató az MTI beszámolója szerint hétfőn azt mondta, hogy a szombati zárlat óta újabb egy dolgozónál merült fel a kanyarófertőzés gyanúja. Az intézmény 420 dolgozója közül az életkor és az oltási előzmények alapján kiválasztják azokat, akiknek be kell adni a vakcinát, az oltóanyag már megérkezett a kórházba. A kórházban négy újszülöttet ápolnak, ők, ha szükséges, a kanyaróval szembeni ellenanyagot kaphatják meg. 

Mint ismert, szombaton Szentes Tamás országos tisztifőorvos azt mondta, ellenőrizni kell a Romániával határos megyékben az egészségügyi dolgozók kanyarófertőzés ellen is védettséget biztosító oltásának dokumentációját, azokat pedig, akik nem kaptak második oltást, be kell oltani.

Magyarországon 1969-ben vezették be a kanyaró elleni védőoltásokat, aminek köszönhetően a 47 éven aluli lakosság döntő többsége legalább egy, kanyaró elleni oltásban részesült. A hosszú távra szóló védettség kialakítása érdekében 1989-től kezdődően két alkalommal - 15 hónapos, majd 11 éves korban - kapnak oltást a gyerekek. Az elmúlt két évtizedben Magyarországon az átoltottság meghaladta a 98 százalékot. Az oltás és az emlékeztető oltás a szakirodalmi adatok szerint mintegy 99 százalékos védelmet biztosít.

Ahogy azt korábban írtuk, az oltásellenes kampányoknak köszönhetően három éve újra feltűnt a kanyaró Romániában. Tavaly év eleje óta 3109 kanyarós megbetegedést diagnosztizáltak az országban, ebből 16 ember meghalt.

A kanyaró súlyos, fertőző betegség, amelynek kezdetben influenzaszerű tünetei vannak: torokfájás, köhögés, magas láz. Már a lappangási idő utolsó fázisában, még a tipikus kiütések előtt fertőzhet a beteg. Cseppfertőzéssel terjed, a vírusa sokáig megmarad a felületeken, ezért fontos a fertőtlenítés és a gyakori kézmosás.

Komáromi Zoltán háziorvos az InfoRádiónak úgy nyilatkozott, hogy a

kanyaró nagyon igénybe veszi, szinte lenullázza az immunrendszert. A terjedés és a fertőződés is félelmetes. Ha valaki megfertőződött, 9-10 napos lappangási idő után jelentkeznek a tünetek, de már a 4. naptól maga is fertőz. A kiütések elmúlása után 4-5 napig még fertőz a beteg.

Maga a kanyaró könnyen gyógyítható, azonban a szövődményei olyan súlyos betegségeket okozhatnak, mint az agyvelőgyulladás vagy a szívizomgyulladás.

Rovatok