Index Vakbarát Hírportál

Már 13 kanyarógyanús eset van Magyarországon

2017. március 8., szerda 09:07 | aznap frissítve

Újabb kórházi dolgozó kapta el a kanyarót, így már 13 kanyarógyanús esetről tudnak a hatóságok – hangzott el az M1 szerda reggeli műsorában. Oroszi Beatrix, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) főigazgató-főorvosa a műsorban elmondta, a Szegedi Tudományegyetem egy egészségügyi dolgozója betegedett meg. A Szegedi Tudományegyetemen kezelnek egy, korábban Makón megfertőződött beteget is.

A szakember szerint a Szegedi Tudományegyetemen nem alakult ki járvány, a makói kórházban pedig kontroll alatt tartják a megbetegedéseket. A kanyaró - amely rendkívül ragályos fertőző megbetegedés – kezdeti tünetei, a kiütések megjelenése előtt nagyon hasonlít az influenzára - ismertette Oroszi Beatrix.

A kiütések megjelenése előtt a beteg már négy nappal fertőzhet, és a fertőzőképesség a kiütések eltűnését követően még négy napig tart. Ha valaki átesik a kanyarón, élete végéig védett marad a betegséggel szemben.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség más országaira is átterjedhet a romániai kanyarójárvány - közölte szerdán a román média.

Az ECDC honlapján megjelent figyelmeztetés szerint szeptembertől február közepéig több mint háromezer megbetegedést regisztráltak Romániában, ahol az oltási kampány ellenére folyamatosan nő a kanyarós esetek száma. Adriana Pistol, a romániai országos közegészségügyi intézet (INSP) igazgatója úgy vélte, hogy az ECDC által kiadott európai tájékoztatás nem csak Romániának szóló figyelmeztetés, hanem mindenkinek szól azzal a céllal, hogy – a járvány megelőzésének egyedüli ellenszereként – erősítsék meg az oltási kampányt.

Mint mondta: a romániai háromezer megbetegedésen kívül Európa-szerte már most további mintegy négyezer kanyarós esetről tudnak. "Nem csak Romániában van kanyaró, az igaz, hogy itt van a legtöbb eset" – mondta az INSP igazgatója. (MTI)

Rovatok