Index Vakbarát Hírportál

Akár egy hónapra is bezárhatnak egy gyereket a gyermekotthonokban

2017. március 9., csütörtök 08:57

Székely László, az alapvető jogok biztosa az elmúlt két évben ellenőrizte azon bentlakásos intézményeket, ahol ahol korlátozhatják az érintettek személyi szabadságát, például börtönöket, idősotthonokat, gyermekotthonokat vagy a javítóintézeteket. Korábban beszámoltunk a Magyar Nemzet cikke alapján a börtönviszonyokban tapasztalt változásokról, most szintén a Nemzet írt cikket arról, hogy az ombudsman tavaly tapasztalt gyermekotthonos jogsértésekkel kapcsolatban történt-e bármi változás.

Az ombudsman többek között a Somogy Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság Zita Speciális Gyermekotthonában (kaposvári otthon), a fóti Károlyi István Gyermekközpont Speciális Gyermekotthonában és a fővárosi Cseppkő utcai gyermekotthonban tartott előre be nem jelentett ellenőrzést, írja a lap. A cikk szerint az ombudsman megállapította, hogy „a kaposvári otthonban jogsértően korlátozták a gyerekek személyi szabadságát. Bár az intézmény nem zárt, a gyerekek jelentős részét beköltözés után egy hónapig nem engedték ki az otthon területéről, és a szüleikkel való személyes kapcsolattartást is megtiltották nekik".

De ugyanilyen jogsértést tapasztalt a fóti gyermekotthonban is: többen mondták, hogy telefonálni sem engedték őket, sokszor a szabad levegőre sem mehettek ki. Az ombudsman szerint a törvény szerint csak nevelési felügyelet elrendelésével, vagy biztonsági elkülönítőben lehet korlátozni a gyermekek szabadságát. Azonban a nevelési felügyelet elrendelésének eljárása is túlságosan hosszadalmas, így egyszer 13 napig korlátozható a gyermek szabadsága bármilyen hivatalos döntés megszületése nélkül, ami ráadásul 15 nappal meghosszabbítható, így előfordulhat, hogy gyakorlatilag egy hónapig bezárják a gyereket határozat nélkül.

A cikk szerint az ombudsman tavaly márciusban felkérte Balog Zoltán Emmi-minisztert, hogy készítsék elő a gyermekvédelmi törvény módosítását, de a jogszabályt a mai napig nem módosították: összehívtak ugyan egy munkacsoportot, de annak egyetlen egy ülése volt, azóta sem történt semmi.

De történt pozitív előrelépés is a cikk szerint:

Rovatok