Index Vakbarát Hírportál

Szert Boglárka a Momentum segítségével perli be az Antall József Tudásközpontot

2017. március 9., csütörtök 08:59 | aznap frissítve

Szert Boglárka beperli az Antall József Tudásközpontot (AJTK), a Momentum Mozgalom pedig 800 ezer forintig állja a perköltséget, írja a Facebookon a szervezet. A tudásközpont januárban kirúgott irodavezetője azért indít pert, mert szerinte megtorlásként bocsátották el, miután megvédte egyik kollégáját, akit politikai véleménye miatt vontak felelősségre és aláztak meg munkahelyén.  

Szert Boglárka a 600 millió forintos állami támogatásból működő  Antall József Tudásközpontnál dolgozott irodavezetőként. Az intézetet  Antall Péter, néhai Antall József miniszterelnök fia vezeti. Szert egy januári vezetői értekezleten amiatt tiltakozott Antall Péternél, amiért az igazgató nyilvánosan kérdőre vonta egy kolléganőjét, aki lájkolni merte a Facebookon az olimpiaellenes népszavazást. Később kiderült, hogy Antall az AJTK belső csoportjának Facebook-oldalán lényegében megfenyegette a munkatársakat: mivel az összes pénzük a Miniszterelnökségtől jön, ha a kollégák az olimpiát támadják, politikailag önállósodni akarnak, szívesen aláírja a kilépő papírjukat. Szert Boglárkát január 30-án bocsátották el az intézettől.    

A Momentum Mozgalom azt írja, elfogadhatatlannak tartják, hogy Magyarországon, 2017-ben diszkrimináció érjen bárkit a munkahelyén a politikai véleménye miatt. A szombaton a párttá alakulást kimondó Momentum 800 ezer forint keretösszegig átvállalja az első és másodfokú per perköltségét, ha Szert Boglárka elveszítené a pert.  A Momentum szerint az ügyben a végsőkig el kell menni. Szimbolikus ügyről, a véleménynyilvánítás szabadságáról van szó. „Nem félemlíthetnek meg senkit, nem élhetünk újra a kommunizmusban” – írják. 

Szert Boglárka ellen Antall Péter munkaügyi pert indított a felmondási ideje alatt tett nyilatkozatai miatt. Az igazgató állítása szerint az  elbocsátás nem megtorlás volt, az irodavezetőt már tavaly novemberben ki akarta rúgni, de a karácsonyra tekintettel ezt 2017-re halasztotta. Antall Péter azt is mondta: nem szereti, ha valaki belpolitikával foglalkozik az intézetben, főleg olyan kérdésekkel, ami „nem vág a profiljukba”. Aki ezt szeretné tenni, az szerinte menjen másik intézetbe dolgozni. 

Rovatok