Index Vakbarát Hírportál

Voltak túlkapások a határnál

2017. március 10., péntek 18:32

44 esetben jelentettek fel rendőröket a déli határon elkövetett túlkapások miatt 2015 szeptember 1. és 2017. március 8. között. A Legfőbb Ügyészség Magyar Nemzet kérdésére adott válaszából az is kiderül, hogy két alkalommal az érintett rendőrök pénzbírságot is kaptak. A feljelentések túlnyomó többségét elutasították.

Az Ügyészség válaszából nem derül ki, hogy pontosan mit követtek el a rendőrök, és hogy hány menekülttel szemben, de az biztos, hogy túlkapások miatt járt a bírság.

Mindez valamelyest ellentmond Orbán Viktor pénteki nyilatkozatának: a miniszterelnök Brüsszelben az mondta, hogy „Szerbiában találtak olyanokat, akiken külsérelmi nyomok voltak, és akik mondtak valamit”, de Orbán megvédte a rendőröket és határőröket, sajtótámadásnak nevezve a híreket, amelyek célja a katonák, rendőrök elbizonytalanítása.

A Legfőbb Ügyészség tájékoztatása szerint:

Az Ügyészség nem tartja számon, hogy a feljelentett rendőrök már korábban is a rendőrségnél dolgoztak, vagy határvadász képzésben vettek részt, ezért erre vonatkozó információ a válaszokból nem derült ki.

Vasárnap írtunk róla, hogy a svéd Aftonbladet belgrádi riportja szerint a határt védő magyar egyenruhások nagy számban verik, ütik, gumibotozzák, kutyáikat ráuszítják a szerb határon a menekültekre. A Belügyminisztérium (BM) közleményben utasította vissza a svéd lap állításait: a közlemény legmeglepőbb állítása, hogy a vádak azért nem igazak, mert a cikkben megszólaltatott Orvosok Határok Nélkül nevű szervezetnek szerintük köze van Soros Györgyhöz.

Rovatok