Index Vakbarát Hírportál

Rákkeltő anyaggal szennyez a pénzverde, de a hatóságok szerint minden rendben

2017. március 21., kedd 16:32 | hét éve frissítve

Csak egyetlen alkalommal mértek küszöbszint feletti értéket az amúgy rákkeltő etilén-oxidból, a környék lakói nem kerültek veszélybe. Ezzel nyugtatta a tisztelt lakosságot Pogácsás Tibor, a belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, amikor a Budapest közepén zajló szennyezésről kérdezték a Parlamentben hétfőn.

A lakosság azonban kevésbé maradt nyugodt, és aggodalmuk ráadásul évek óta tart. Az Üllői úton, sűrűn lakott területen, a Rezső téri játszótér, a Népliget, a Heim Pál Gyerekkórház és a Fradi-pálya szomszédságában ugyanis működik egy veszélyes hulladékkal is foglalkozó cég, amely időről időre talaj- és vízszennyezéssel hívja fel magára a figyelmet. A Metal-Art Zrt., az egykor pénzverdeként ismert cég néhány hónapja került ismét a környék lakóinak figyelmébe, amikor időről időre erős bűz terjedt a környéken.

Nincs itt semmi látnivaló

A panaszok hatására a csatornázási művek a közelmúltban lezárta a csatornafedőket, a katasztrófavédelem emberei méréseket végeztek, majd maradt minden a régiben. Pedig a Metal-Art Zrt.-nek papírja is van arról, hogy időnként egészségre különösen veszélyes anyagokkal, többek közt nehézfémekkel szennyezte a területet. Bizarr módon a szennyezések tényét éppen az a környezethasználati engedély rögzíti, amely alapján a cég megkapta a működési engedélyt a Közép-Dunavölgyi Vízügyi Felügyelőségtől.

Az üggyel foglalkozó Dr. Erőss Gábor, a Párbeszéd józsefvárosi képviselője a blogján idézett a dokumentumból:

„A korábbi időszakban a telephelyen talaj- és talajvízszennyezést észleltek. Az elkészített kockázatelemzés adatai alapján megállapították, hogy a talaj cink, kadmium, nikkel, ólom és TPH mennyisége meghaladja a „B” szennyezettségi szintet, (...) Az ezüst és a réz esetében azt állapították meg, hogy a kockázat nagy, ezért a szennyezők mennyiségét műszaki beavatkozással csökkenteni kell.”

A dokumentum megemlíti azt is, hogy :

2010. júliusában kb. 1200 liter kezeletlen szennyvíz folyt a csatornába.

A hatóság ezen esetekben további monitorozást írt elő, a tevékenység korlátozásáról azonban nem esett szó. Az illetékes szervek szerint a területen minden rendben megy, derült ki azokból a válaszokból is, amelyeket lapunknak kérdéseire küldtek.

A Pest megyei kormányhivatal például megemlíti, hogy a cég rendszeresen szennyezi környezetét, amiért nem kevesebbre, mint a tevékenység monitorozására kötelezték:

Azaz a Metal-Art úgy szennyezheti tovább környezetét, hogy büntetésből néha mérnie kell a szennyezést.

A hatóság le is szögezi, hogy ezzel amúgy minden rendben: „A rendelkezésre álló akkreditált adatok szerint a talajszennyeződés egészségkockázata és környezeti kockázata a területen mért maximális koncentrációkkal számolva is elhanyagolható.”

A kormányhivatal a füstöt és bűzt sem tagadja, de véleményük szerint ezekkel sincs probléma:

„A METAL-ART Nemesfémipari Zrt. tevékenységéből származó füsttel és bűzzel kapcsolatban lakossági bejelentés alapján tavalyi évben egy eljárás indult. Az eljárás végén (első alkalommal előforduló jogszabálysértés alapján) figyelmeztető határozat került kiadásra, mely jogerőre emelkedett. Idén egy közérdekű bejelentés érkezett vegyszerszag miatt, a bejelentés kivizsgálása jelenleg folyamatban van.

A METAL-ART Nemesfémipari Zrt. a környezetvédelmi adatszolgáltatási kötelezettségeinek eleget tesz, ezen adatok alapján tevékenységével az előírt határértékeknek megfelelően működik.

Eddig nem merült fel olyan környezetvédelmi probléma, amely a tevékenység korlátozását vagy teljes megtiltását indokolná.”

A Katasztrófavédelem is hasonlóképpen optimista. Bűz van, a csatornát le kellett zárni, ki kellett mosni, de nincs itt semmi látnivaló: „A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság mobil laborja a helyszínen minden alkalommal vizsgálatokat végzett, amelyek során a műszerek egészségre ártalmas koncentrációjú veszélyes anyagot nem jeleztek.

A szolgáltató szakemberei az érintett csatornaszakaszt a bejelentéseket követően átmosták, továbbá az érintett csatornaszakaszon a víznyelő aknákban bűzzárakat építettek be. A kellemetlen szag ezt követően megszűnt.”

Kérdésünkre a csatornázási művek is elmondta, hogy a szagok megfékezésére szereltek szagelzáró szerkezeteket a víznyelőaknákba, és szigetelték le a csatornafedeleket.

Rákkeltő, de már nincs is ott

A Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára hétfőn ugyanakkor megnyugtatott mindenkit, hogy az amúgy rákkeltő etilén-oxidból csak kevés került a környezetünkbe, és már el is múlt a probléma. Arról nem beszélt, hogy gondolkodnak-e a cég működésének korlátozásán, vagy kitelepítésén, miután az lakott területen kezel és tárol veszélyes hulladékot, és rendszeresen bocsátott ki káros anyagokat.

A Pest megyei kormányhivatal is azt írta az Indexnek: „Eddig nem merült fel olyan környezetvédelmi probléma, amely a tevékenység korlátozását vagy teljes megtiltását indokolná.”

Bár a céggel minden rendben, a nyolcadik kerületi rendőrkapitányság eljárást indított a szennyezések ügyében, közölte lapunkkal Dr. Erőss Gábor józsefvárosi képviselő.

A Metal-Art Zrt.-ről a szennyezéseken túl egyébként annyit tudható, hogy az Állami Pénzverő jogutódja, és az első Orbán-kormány idején privatizálták. Jelenleg is a Vegyépszer tulajdonosaként ismert oligarcha, Nagy Elek cégbirodalmához tartozik. Az Átlátszó.hu januári cikke szerint az utolsó, 2015-ös mérlege szerint százmilliós veszteséget termelő részvénytársaság tőkéjét az idei év elején drasztikusan – 2,265 milliárdról és 855 millióra – csökkentették.

 A cég megkeresésünkre annyit válaszolt, hogy majd közleményt adnak ki az ügyben.

DISCLAIMER: A cikkben szereplő pénzverde nem azonos a Magyar Pénzverő Zrt.-vel, amely egyébként nem is a cikkben jelzett helyen működik, és nem is Nagy Elek érdekeltségébe tartozik, hanem a Magyar Nemzeti Bank 100 százalékos tulajdona.

Rovatok