Index Vakbarát Hírportál

Feléledt az ellenzék, vizsgálnák, hogy mi került az olimpiánkon ennyibe

2017. március 24., péntek 16:33

Magyarország kormánya, pontosabban a budapesti városvezetés, még pontosabban a Magyar Olimpiai Bizottság megpályázta a 2024-es olimpia rendezését, de látva, hogy komoly támogatottsága lenne egy népszavazásnak a kérdésről, meghátrált, és Magyarország kormánya, pontosabban a budapesti városvezetés, vagyis, akarom mondani, a Magyar Olimpiai Bizottság visszavonta februárban a pályázatot. De amíg idáig eljutottunk, a kormány, vagyis a város, illetve a pályázat körüli teendők végrehajtására létrehozott szerv elköltött egy rakat pénzt, és most az ellenzék azt szeretné kideríteni, hogy kik, mennyit és kinek fizettek ki, és persze hogy miért.

Az MTI szerint három ellenzéki párt, az LMP, az MSZP és a Jobbik azt javasolja, hogy a parlament hozzon létre vizsgálóbizottságot a budapesti olimpiai pályázat előkészítésével kapcsolatos tevékenységek kivizsgálására.

A három párt képviselői pénteken terjesztették az Országgyűlés elé az erről szóló határozati javaslatukat. Kezdeményezésük szerint a testületnek egyebek mellett olyan kérdéseket kellene tisztáznia, mint hogy a központi büdzsé mennyivel és milyen feltételekkel támogatta a 2024-es nyári olimpia és paralimpia megrendezésére vonatkozó pályázat előkészítését és benyújtását, a támogatási feltételek hogyan biztosították a költségvetési támogatás jogszerű és hatékony felhasználását, és mit tettek az állam nevében eljárók ennek ellenőrzése érdekében.

Továbbá a Budapest 2024 Nonprofit Zrt. szerződéseire, különös tekintettel a kommunikációs költségekre is kíváncsiak. Nem véletlenül, most például a 24.hu írása szerint a Budapest 2024 Zrt. vezérigazgatója, Mihók Attila egymaga 1,795 millió forintot keres havonta.

Az ellenzéki politikusok a magas korrupciós kockázattal indokolták, miért szükséges szerintük megvizsgálni a pályázati költéseket.

Megjegyezték: a költségvetési keret nagyobb részét a Budapest 2024 Nonprofit Zrt. nyílt közbeszerzési eljárások nélkül költötte el.

A bizottság - amelynek 8 tagja lenne, 3 fideszes, valamint egy-egy KDNP-s, MSZP-s, jobbikos, LMP-s és független képviselő - október 1-jéig nyújtaná be jelentését a Háznak.

Persze sem ebben, sem az előző ciklusban, a második Orbán-kormány megalakulása óta nem szavazott meg a parlament ellenzéki kezdeményezésre vizsgálóbizottságot, így ennek megalakulása is kétséges. Az országgyűlési törvény értelmében vizsgálóbizottság létrehozását a képviselők egyötöde kezdeményezheti. A pénteken beadott határozati javaslatot ennél többen, 51-en írták alá.

Rovatok