Index Vakbarát Hírportál

Gránitszilárdságú a magyarok elkötelezettsége az EU-tagság mellett

2017. március 24., péntek 10:48

A Római Szerződés aláírásának 60. évfordulója alkalmából (ekkor jött létre az Európai Unió elődje) közvélemény-kutatást készített a kormányközeli Nézőpont Intézet, és arra jutottak, hogy sok magyar elégedetlen Brüsszellel, de a többség szerint nem kell kilépnünk az EU-ból. 

Arra az egyébként többértelmű kérdésre, hogy "Ön szerint inkább jó, vagy inkább rossz irányba mennek a dolgok Európában?" 66 százalék választotta az inkább rosszat. A "brüsszeli Uniós vezetés munkájával" pedig 56 százalék inkább elégedetlen, mint elégedett. 

Ez a két adat akár az Orbán-kormány kitartó Brüsszel-kritikus/Brüsszel-ellenes propagandájának sikereként is értelmezhető. Az elmúlt években gyakorlatilag nem telt el úgy nap, hogy a Fidesz ne mantrázta volna mindenhol, hogy Brüsszelt meg kell állítani. Ha valaki ebben az országban él, de vacillál, hogy Brüsszel egy sajtszósz vagy egy távoló bolygó neve, annyit egész biztosan tud róla, hogy meg kell állítani. 

De bármekkora is legyen az EU-val szembeni elégedetlenség, a megkérdezettek 73 százaléka szerint nem kell kilépnünk az unióból. Hogy miért gondolják így, az nem derül ki a kutatásról szóló közleményből, mindenesetre úgy tűnik, akármennyire is hangosan brüsszelitázik a kormány, az emberek EU melletti elkötelezettsége "gránitszilárdságú". (De nem úgy, mint az Alaptörvény.) 

A Nézőpont felmérésében egyébként a megkérdezettek 12 százaléka mondta, hogy ki kellene lépnünk, 15 százalék pedig nem tudta, vagy nem válaszolt. 

Nem lesz népszavazás ebben a témában 

Tavaly novemberben a Medián is ebben a témában készített reprezentatív felmérését. Arra a kérdésre, hogy "Ha Orbán Viktor népszavazást kezdeményezne, hogy Magyarország kilépjen-e az Európai Unióból, ön hogyan szavazna?", 74 százalék azt mondta, hogy a maradás mellett ikszelne. 

Augusztusban az Index megbízásából a Závecz Research is készített egy kutatást a témában, ami szintén azt az eredményt hozta ki, hogy 10-ből 7 magyar az unióban maradásra szavazna, ha most lenne erről egy népszavazás. A Závech nagyon részletes elemzést készített, érdemes átnézni

A Brexit után egyébként Lázár János azt mondta, hogy ha lenne itthon ilyen népszavazás, vagy nem menne el, vagy nemmel szavazna. Kovács Zoltán kormányszóvivő is hasonló álláspontra helyezkedett, majd jött Orbán Viktor, aki leszögezte: nem lesz ilyen népszavazás. Ettől függetlenül a miniszterelnök kérlelhetetlenül vívja Brüsszellel szembeni "háborúját": szerinte 2017 lesz az az év, amikor Brüsszelt meg kell állítani. 

Rovatok