Index Vakbarát Hírportál

Fideszesek és egy LMP-s képviselő kapta a legtöbb EU-s és állami agrártámogatást

2017. március 29., szerda 06:29

Tavaly több tízmillió forint EU-s és állami agrártámogatást hívtak le az Országgyűlés politikusai. A Blikk összegyűjtötte az öt legtöbb támogatást bezsebelő képviselőt, a lap úgy számolt, hogy visszaosztották a politikus érdekeltségébe tartozó cég által megkapott támogatást a képviselő tulajdonhányadával. 

Ez alapján a TOP5: 

  1. Farkas Sándor (Fidesz) - 25,5 millió ft
  2. Czerván György (Fidesz) - 21,5 millió ft
  3. L. Simon László (Fidesz) - 20,2 millió ft
  4. Sallai R. Benedek (LMP) - 13,3 millió ft
  5. Lázár János (Fidesz) - 7,7 millió ft

A lap megkérdezte Farkastól, hogy képviselősége szerepet játszhatott-e a támogatás megítélésébe, de későbbre ígért választ. Farkasnak a Kinizsi 2000 Kft. nevű cége kapott tavaly 244,4 millió forint szubvenciót, a képviselőnek 10,47 százalékos résztulajdona van a cégben, így jött ki a 25,5 milliós összes nála. 

A képviselő egyébként hadilábon áll az agrártámogatásokkal, mármint nem abban az értelemben, hogy nem sikerül nagyot kasználnia a cégével, hanem hogy ez a pénz akkor most az övé-e vagy sem. A Direkt36 korábbi cikke szerint nagyjából 1,5 milliárd agrártámogatásból befolyó forintot mulasztott el feltüntetnie a vagyonnyilatkozataiban, de szembesítéskor a politikus azzal védekezett, hogy neki egy forint sem jár a résztulajdonában lévő cégnek járó állami támogatásból. 

Rovatok