Index Vakbarát Hírportál

Lázár nem érti, miért van hiszti a CEU körül

2017. március 30., csütörtök 14:29

Orbán Viktor Máltán van, és nemrég fejezte be ott mondandóját, vezette fel a szokásos heti kormányinfót Kovács Zoltán kormányszóvivő. Lázár János azzal kezdte, hogy jövő héten lesz kormányülés, és áprilisban elkezdi a kormány a 2018-as költségvetés előkészítését. 

Harc a CEU ellen?

A stratégiai kabinet megtárgyalta a külföldi egyetemek vizsgálatáról szóló dokumentumot. Felhatalmazta az EMMI-t, hogy a törvényesség visszaállítása érdekében kezdeményezzenek törvénymódosítást. 

Úgy látom, ezt az elmúlt 48 órában jelentős hisztéria követte.

Nem kis részben politikai hisztériakeltésről van szó. Lázár azt mondta, a kormányban nem merült fel, hogy ez politikai problémákat okozó előterjesztés lenne. A külföldi egyetemek működésének szabályai legyenek transzparensebbek, egyszerűbbek, indokolt Lázár. A parlamenti vitában a törvényhozók minden szempontot mérlegelnek majd.

A miniszter azt mondta, pusztán mindkét érintett országban államilag elismert egyetemeket akarnak, és azt, hogy az intézmény valós felsőoktatási tevékenységet folytasson. 

Nem látom, melyik pont az, ami bárkinek az érdekével ellentétes lenne.

A miniszter azt mondta, van olyan egyetem, amely a vizsgálat szerint minden előírásnak megfelel, ez pedig a magát liberálisnak mondó McDaniel College. "Azt gondolom, hogy ha a kormánynak bárkivel problémája lenne, egy szimbolikus liberális egyetemet nem hagyna boldogulni".

Azt javasoljuk, hogy

mindenki higgadjon le,

mondta. Később hozzátette: túlpolitizálják ezt a dolgot.

Lázár azt mondta, nem állítanak teljesíthetetlen feltételeket. Azt is mondta, nem fair, hogy egy magyar egyetem nem adhat külföldi diplomát, mert nincs külföldi társegyeteme, viszont egy itt működő külföldi egyetem adhat ugyanilyen feltételekkel. Szerinte meg fogják oldani az érintettek, hogy ne szűnjön meg a CEU, még akkor is, ha most épp nincs külföldi campusa, anyaegyeteme. Nem számítanak amerikai-magyar vitára, szerinte nincs szó arról, hogy ez érintené az államközi viszonyokat.

Harc a migránsok ellen

Hatályba lépett a jogi határzár, emlékeztetett Lázár János. Kedden Pintér Sándor belügyminiszter és Trócsányi László igazságügyi miniszter is tárgyalt az EU menekültügyi biztosával, tette hozzá. A kvótapert hamarosan kitűzik, az Európai Bizottság nyomást fog gyakorolni Magyarországra, vetítte előre a miniszter. A migrációt támogatók nyomás alá fogják helyezni a kormányt az Európai Bíróság, Európai Bizottság és a civilek segítségével, fogalmazott.

Már az új rendszer szerint, március 29-én nyolc menedékkérelem benyújtása történt meg, mondta Lázár. Jelenleg 100 fő a tranzitzóna befogadóképessége, tette hozzá. A 14 év alattiak gyermekvédelmi intézményekbe kerülnek, az állam gondoskodik róluk. Lázár azt mondta, az osztrák választópolgárok szubjektív biztonságérzete csökkent a helyi kutatások szerint a migráció miatt. A magyar kormány arra jutott, hogy a jogi határzár kisebb kockázat, így meg fogják védeni az EU előtt.

A közeljövőben "hallani fognak" olyan strasbourgi döntésekről, amelyek célja a magyar álláspont megtörése, mondta, nem áll meg a dolog a két bangladesi menekült ügyénél.

Harc a Helsinki Bizottság ellen

Magyarországon ehhez egy partnert találtak, a Helsinki Bizottságot, mondta Lázár. Az egykor jó hírű civilszervezet mára egy politikai szervezetté vált, tette hozzá. "Remélem, hogy nem üzletről van szó", mondta a megítélt kártérítésre utalva, és arra kérte a Helsinki Bizottságot, hogy ezeket az összegeket ajánlják fel jótékony célokra a máltaiaknak és az ökumenikus segélyszervezetnek.

A kormánynak tisztáznia kell, hogy bevándorlásügyben számíthat-e a választók támogatására, indokolta a meghirdetett nemzeti konzultációt a miniszter. Átláthatóvá kell tenni a civilszervezetek működését, és az adókulcsokat is nemzeti döntésekben kell meghatározni, nem pedig átadni a jogot Brüsszelnek, folytatta a többi konzultációs kérdéssel kapcsolatos magyarázatot Lázár.

Harc a multik ellen

Úgy tűnik, a Heineken és a Csíki Sörgyár között megegyezés lesz, gratulálhatunk és elismerésünket fejezhetjük ki a csíki székelyek felé, akik ez ügyben a legtöbbet tették, mondta Lázár. Ez a nemzeti érdekvédelem fontos állomása. Mindenki, aki magyar üzleteket támad meg, számíthat arra, hogy a kormány harcolni fog. Azt is mondta, hogy elküldték Brüsszelbe a törvényjavaslatot notifikációs eljárásra, ha ott nem tudnak többséget szerezni mögé, akkor vissza kell vonniuk. De maguktól ezt nem teszik meg, és Lázár kitart amellett, hogy szükség van erre a törvényre.

A NÉBIH vizsgálta a nemzetközi márkák minőségét. 96 terméket nézett meg Ausztriában, Olaszországban és itthon, ebből

Az esetek döntő többségében más alapanyagokat, segédanyagokat használtak itthon, mint külföldön, rosszabb minőséget lehetett itthon kapni. A 7 sörből például 5-nél volt minőségi különbség. A kormány természetesen küzdeni fog, mégpedig a V4-ekkel együtt.

Harc a bűnözés ellen

A rendőrség, a katasztrófavédelem, NAV és a honvédség jelentős autóbeszerzést fog lebonyolítani, jelentette be Lázár. Azt mondta, a bűnözést sikerült 2010 óta visszaszorítani, és most további támogatást kapnak a rendvédelmi szervek ezzel az autóbeszerzéssel.

Harc a média ellen

A reklámadó 9 százalékra emeléséről Lázár János azt mondta, igazából nem is emelkedik, mert most egy csomó pénzt, 20 milliárdot visszakapnak és 1,3 milliárdot nem kell befizetniük a kiadóknak, köztük az RTL-csoportnak az EU döntése miatt. Azt is mondta, várjuk meg az adótörvényeket, hogy mennyi lesz az egységes kulcs. Most, fél évre valóban 9 százalékos lesz a kulcs, hogy megoldják idénre az ügyet. Hogy aztán mi lesz, még ne szaladjunk előre.

Nincs harc Duterte ellen

Lázár azt mondta egy újságírói kérdésre, hogy a fülöp-szigeteki diktátorhoz nem politikai, hanem kereskedelmi tárgyalásokra utazott Szijjártó Péter külügyminiszter. Azt is mondta, hogy a magyar kormány soha nem vette a bátorságot, hogy beleszóljanak más államok berendezkedésébe.

Nincs harc a V4-ek ellen

Lázár azt mondta, az elmúlt hét két fontos eseménye a Római csúcs és a V4-es találkozó volt. A magyar külpolitika sikere a V4 erősítése, a találkozó tető alá hozása.

Az EU két dologgal küzd ezekben a hetekben: a brexittel és az EU 60. évfordulójára összehozott nyilatkozattal. Magyarország elkötelezett volt ez utóbbi iránt, és számos javaslatot is tett az ügyben. Csak erős országok tudnak erős közösséget alkotni, ezért a magyar (és V4-es) álláspont arra koncentrált, hogy mindenkinek erősnek kell lenni. Ennek érdekében tettek javaslatokat az alábbi témában: határvédelem, illegális migráció elleni fellépés, terrorellenes küzdelem és munkahelyek melletti küzdelem.

Rovatok