Index Vakbarát Hírportál

A Kúria szerint nem lehet demonstrálni a bíróságon

2017. március 31., péntek 06:37

A bíróság épülete nem közterület, az ítélkező fórumok székházában ezért nem lehet demonstrálni a Kúria Közigazgatási-Munkaügyi Kollégiumának jogértelmező véleménye szerint, szemlézi az MTI a pénteki Magyar Időket.

A szakmai testület állásfoglalása szerint megtiltható a tüntetés a bírósági épület közvetlen közelében is, de csak akkor, ha a demonstrálni szándékozók bejelentéséből kiderül, hogy a résztvevők konkrét ügyben szeretnék befolyásolni a bírói tanács döntését.

Kalas Tibor, a kollégium vezetője a lapnak elmondta, az 1989-ben megszavazott gyülekezési törvény egyes rendelkezései a gyakorlatban vitathatóvá váltak, országszerte mind több az olyan tüntetés, amelyet a bíróságon vagy környékén kívánnak megtartani, a résztvevők így szeretnék kifejezni véleményüket egy-egy konkrét ügyben, vagy az igazságszolgáltatás munkájáról általában.

A kúriai bíró emlékeztetett, hogy a gyülekezés alapvető jog, kollégiumi véleményük ezt nyilvánvalóan nem kívánja korlátozni, csak a törvény pontos értelmezését szeretné előmozdítani a bíróságok gyakorlatában. Hozzátette, hogy a kollégium által a héten elfogadott vélemény csupán ajánlás, a konkrét gyülekezési ügyeket megítélő bírák döntik majd el, mennyiben érvényesítik a kifejtett elveket az egyes esetekben.

Kalas Tibor felidézte, hogy a jogszabály szerint a tervezett tüntetések bejelentésének elemzése után a rendőrség, illetve a bíróság megtilthatja a gyülekezést, ha a demonstráció súlyosan zavarná az igazságszolgáltatás működését. A Kúria értelmezése szerint a bíróság épülete a közforgalom számára nyitva álló helyszín ugyan, a gyülekezési jog szempontjából azonban nem közterület, emiatt ott nem tartható demonstráció.

A Kúria egyelőre nem kezdeményezi a gyülekezési törvény módosítását.

Rovatok