Index Vakbarát Hírportál

15 Nobel-díjas kéri a CEU-törvény visszavonását

2017. március 31., péntek 18:55 | hét éve frissítve

Frissítés április 1-jén: A CEU mellett kiálló Nobel-díjasok száma 15-re emelkedett, de a nyílt levelet aláíró tudósok száma is nőtt. Itt a teljes lista.

A világ legnagyobb élő közgazdászai álltak ki a CEU mellett egy nyílt levélben, amelyet Balog Zoltán emberi erőforrás miniszternek, Palkovics László oktatási államtitkárnak, és Szemerkényi Rékának, Magyarország amerikai nagykövetének címeztek, reagálva a kormány kedden benyújtott törvényjavaslatára, amely a kormány érvelése szerint a Magyarországon működő külföldi egyetemekkel kapcsolatos szabálytalanságokat rendezné, de minden jel szerint a Soros György által alapított egyetemet hivatott ellehetetleníteni. 

A javaslatban többek között az szerepel, hogy csak olyan külföldi egyetem működhet Magyarországon, amelynek a származási országban is van működő kampusza, valamint amelynek működéséről a származási ország és Magyarország nemzetközi egyezményt írt alá. A kormány mindezt egy jelentéssel indokolta, amelyben szabálytalanságokat tártak fel a külföldi egyetemekkel kapcsolatban, a CEU-nál viszont csak olyan hibákat találtak, amelyeknek a kijavításán már dolgozik az egyetem. 

Tudjon meg mindent a lex CEU-ról két percben!

A kormány tervét ellenző aláírók között van 14 Nobel-díjas közgazdász, mint például Robert Solow, Robert Shiller vagy George Akerlof, rajtuk kívül pedig szerepel még az aláírók között több, a kortárs közgazdasági gondolkodást meghatározó oktató és kutató, mint Daron Acemoglu, Keneth Rogoff, Esther DufloEmanuel Saez vagy Richard Blundell. Az aláírók között van még a szintén Nobel-díjas Alvin E. Roth, az Amerikai Közgazdasági Társaság elnöke, és Philippe Aghion, az Európai Közgazdasági Társaság elnöke.

A levelet több mint 150 közgazdász írta a világ vezető egyetemeiről, többek között a Harvardról, a Yale-ről, a Columbia-ról, az MIT-ről vagy a London School of Economicsról.

A levélben azt írják, elismerésüket és csodálatukat szeretnék kifejezni a CEU iránt, amely a régió egyik vezető egyeteme, amelytől nagyon sokat tanultak, amelynek kutatóival sikeresen működtek együtt. Az aláírók szerint a CEU integrációja és együttműködése más magyar egyetemekkel elengedhetetlen Magyarország sikeréhez. Nemcsak a CEU-n tanuló diáknak és az egyetemen dolgozó vagy velük együttműködő kutatóknak, de az egész magyar tudományos életnek rosszat tenne, ha a kormány elfogadná az egyetem működését ellehetetlenítő törvényjavaslatot. Éppen ezért az aláírók a lehető leghatározottabban azt kérik a magyar kormánytól, hogy vonja vissza a törvényjavaslatot.

A levelet aláíró Nobel-díjas közgazdászok:

Az egész CEU vegzálása kedden kezdődött. Azóta rengeteg intézmény, közéleti szereplő, diplomata  szólalt fel az egyetem védelmében. Felszólalt az egyetem védelmében:

Bár nem sokan, de akadtak, akik a kormány álláspontját képviselik az ügyben, például a Debreceni Egyetem. Sérelmezik, hogy a magyar és angol nyelvű diplomájukat minden Európai Unión kívüli országban, így az Amerikai Egyesült Államokban is akkreditáltatni kell, hogy elfogadják. Bács Zoltán professzor az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy úgy tartja korrektnek, hogy egyenlő feltételekkel jelenhessen meg mindenki a piacon, a magyar egyetemek ugyanis nemcsak egymással, hanem a világ egyetemeivel versenyeznek a hazai és nemzetközi hallgatókért. 


Rovatok