Index Vakbarát Hírportál

A vizet is lezártuk a menekültek előtt

2017. április 1., szombat 20:29

Megerősítették a magyar-szerb vízi határszakasz védelmét is – írja az MTI az M1 csatorna Híradója alapján. A tévéadó beszámolója szerint erre azért van szükség, mert a jogi határzár miatt elképzelhető, hogy a migránsok itt próbálnak majd bejutni Magyarországra. A szigorított jogi határzár kedden lépett életbe.

Kilenc rendőrségi és két honvédségi hajó járőrözik a déli határszakaszokon. Hőkamerával, radarral és éjjellátóval is fel vannak szerelve, és a műszerek azonnal jelzik, ha mozgás van a vízen. A nap 24 órájában járőröznek a rendőrök és a katonák, a térségben pedig gyakoribb lesz a helikopteres megfigyelés is.

A Belügyminisztérium államtitkára, Kontrát Károly az M1-nek azt mondta: az első tapasztalatok szerint jól működik a kedden életbe lépett megerősített jogi határzár. A Híradó szerint az építése megkezdése óta folyamatosan csökken azok száma, akik a kerítésen keresztül akarnak illegálisan bejönni Szerbiából Magyarországra. Az államtitkár szerint terelő hatása is van az intézkedésnek, gyakorlatilag eltűntek a menekültek a szerb oldalról.

Az EU-nak nem tetszik, de kivár

A szigorított jogi határzár többek között azt jelenti, hogy a menedékkérőknek a határon a tranzitzónában kell megvárnia, hogy elbírálják a kérelmüket. Magyarországon nem mozoghatnak szabadon, csak Szerbia felé hagyhatják el a zónát. A szabályozást elítélte az Európa Tanács, mert szerintük szexuális kizsákmányolásnak teheti ki a kiskorúakat, az Európai Parlament pedig vizsgálatot kezdeményezne, hogy megfelel-e az uniós irányelvnek. Az Európai Bizottság migrációért felelős EU-biztosa, a görög Dimitrisz Avramopulosz Budapestre látogatott, hogy személyesen tárgyaljon a jogi határzárról Pintér Sándor belügyminiszterrel.

Ha lezárjuk a határokat, az nem fogja megállítani a migrációt, egyszerűen csak eltereli

mondta Avramopulosz az EUrologusnak. Szerinte is fontos védeni az EU külső határait, de Magyarországnak ezt úgy kell megtennie, hogy tiszteletben tartja az emberek méltóságát, akik menedéket keresnek. Más módon is rá lehet venni a menedékkérőket, hogy ne utazzanak tovább nyugat felé, nem kell őket bezárva tartani – mondta.

A strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróság egy korábbi ügyben elmarasztalta Magyarországot, és kimondta, hogy  az Emberi Jogok Európai Egyezményébe ütközik  az, ahogy Magyarország a menedékkeresőkkel a határ mellett felállított tranzitzónákban bánik.

Rovatok