Index Vakbarát Hírportál

Rendőr jelent meg a CEU-s tüntetés szervezőjénél

2017. április 6., csütörtök 08:20 | aznap frissítve

Rendőr kereste fel a vasárnapi CEU melletti tüntetés egyik külföldi résztvevőjét, a keddi élőlánc egy magyar szervezőjének lakásánál pedig feltűnt egy egyenruhás a demonstráció reggelén. Az esetről röviden a Magyar Nemzet írt, az Indexnek sikerült elérni mindkét érintettet. A történteket különösen furcsává teszi, hogy  a Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte: nem tud ilyen intézkedésekről. 

A CEU-n tanuló, nem EU-s országból érkezett külföldi diák részt vett a vasárnapi CEU melletti tüntetésen, az első sorban ment. Több képen is látszik a demonstráción készült fényképeken. Az Index információi szerint a lány V. kerületi lakásába a tüntetés másnapján, hétfőn éjjel 23:20 körül csöngetett be egy egyenruhás rendőr.

A lány az esetről azt írta: nem tudja, hogyan jutott be a rendőr a házba, mert a főbejárat mindig zárva van. Amikor csengettek a lány lakásának ajtaján, ő annyit hallott, hogy kint recseg egy adóvevő. Először csak a bejárati ajtón lévő ablakot nyitotta ki. 

Az egyenruhát viselő férfi magyarul az útlevelét kérte. A lány az ablakon akarta kiadni a dokumentumait, de azt a rendőr nem vette át. A magyarul nem beszélő lány ebből azt vette ki, hogy ki kell nyitnia az ajtót. Rákérdezett nála angolul, hogy "are you police”, mire a férfi csak annyit vetett oda, hogy “police”. A lány ezután kinyitotta az ajtót és beengedte a férfit a lakás előterébe.

A diák átadta neki útlevelét és tartózkodási engedélyét. Az egyenruhás megvizsgálta a papírjait, felírta a nevét, és az adóvevőn bemondta az adatait a központnak. Ezután magyarul beszélt hozzá valamit, amiből nem értett semmit, majd tett egy lépést előre, körülnézett a lakásban, sőt furcsa módon a falat is végigsimította, majd elköszönt és elment. 

A külföldi lány próbált tájékozódni arról, milyen jogi lehetőségei vannak a rendőröknek arra, hogy a lakásába belépjenek. Szakértőktől azt a választ kapta, hogy a rendőröknek vagy rendelkezniük kell határozattal, hogy a lakásba léphessenek, vagy maga az állampolgár engedi be őket. Jelen esetben tehát nem házkutatás zajlott, hanem az utóbbi eset történt.  

A keddi CEU-s élőlánc egyik magyar szervezője a demonstráció reggelén tapasztalt furcsa dolgokat. A lány állandó lakcíme nem Budapesten van, itteni lakcíme semmilyen hivatalos dokumentumban nem szerepel.

Vasárnap reggel 9-kor a lakótársa szólt neki, hogy egy rendőrt lát a ház nyitott folyosóján. A lány kiment, hogy segíthet-e valamiben. Furcsa volt számára, hogy az egyenruhás rendőr kezében egy kulcscsomó van, és azzal jutott be a lezárt folyosóra. 

Megkérdezte a rendőrt, hogy kit keres, mire az egy olyan lakásszámot mondott, ami egy másik folyosón van. A lány azt ajánlotta a rendőrnek, hogy ha úgyis van kulcsa, menjen át a másik folyosóra, oda is be tud jutni.

A rendőr nem kérte el a lány papírjait, valamit mondott az adóvevőjébe és elment. A CEU-s diák azt mondta: furcsa volt számára, hogy végül nem ment át a másik folyosóra, ahol az általa mondott lakásszám lehet, hanem elhagyta az épületet.  

A Budapesti Rendőr-főkapitányság kérdésünkre ezt közölte, szó szerint idézzük:

" A Budapesti Rendőr-főkapitányság rendőrei nem mentek be magánlakásba a demonstrációt követően

A Budapesti Rendőr-főkapitányság cáfolja a Magyar Nemzetben megjelent állításokat, mely szerint «a vasárnapi tüntetés egyik magyar szervezőjénél, valamint egy külföldi szervező fővárosi lakásánál is megjelent egy rendőr». Ezzel szemben tény, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság rendőrei ilyen intézkedést nem hajtottak végre, a demonstrációt követően magánlakásba nem mentek be, a cikkben leírt intézkedésekről a Budapesti Rendőr-főkapitányság nem tud."

A rendőrség válasza után megkértük a külföldi CEU-s diákot, próbáljon visszaemlékezni a magát rendőrnek mondó férfi ruházatára. A lány úgy emlékezett, hogy a férfi fekete vagy sötétkék pólót, mellényt és nadrágot viselt. Övén körben zsebek voltak, amelyekben különböző eszközök lehettek, és adóvevő volt nála. Magas volt és testes, de nem izmos.

Rovatok