Index Vakbarát Hírportál

Lökdösődés a Gyorskocsi utcai fogda előtt

2017. április 11., kedd 18:18 | aznap frissítve

Körülbelül 2-300 ember jött össze a Budapesti Nyomozó Ügyészség előtt kedd este, hogy Gulyás Márton ellenzéki politikai aktivista fogva tartása ellen tiltakozzon. Gulyást időközben átvitték a Gyorskocsi utcába, így az összegyűlt társaság úgy döntött, átvonul oda.

Ott volt egy lökdösődés is, és a felsorakozott rendőrök utána kijjebb szorították a tüntetőket a bejárattól. Ezeket skandálták:

Marcit ki, Marcit ki! – Jogállamot, Demokráciát –Szolgáljatok, védjetek! – Mi vagyunk a nép!

Az CEU-törvényt hétfőn aláíró Áder Jánosnak is több rigmus szólt, „Mocsok elnök", és „#nemazénelnököm" táblát is a magasba emeltek.

Fél nyolc körül a korábban a kilakoltatások ellen is tiltakozó egyik aktivista, Misetics Bálint egy autó szemetes konténer tetejére állva megafonon mondott beszédet. Nagy ujjongás és taps kíséretében többek között arról beszélt, hogy nem a rendőrök az ellenfeleik, hanem a 2010 óta a jogállamot és a demokráciát módszeresen leépítő fideszes és KDNP-s politikusok.

Helyszíni tudósítónk szerint a beszéd közben és utána is néhányan nekifeszültek az előrébb álló rendőröknek. Kilenc után még nagyjából ötvenen maradtak, többek között azt skandálták, hogy „Mocskos Fidesz!", és „Orbánt be, Marcit ki!". Néhányan leültek a rendőrök elé, tudósítónk szerint többen kifejezetten jó hangulatban beszélgetnek velük.

Átvonultak az ügyészség elől

Az egyik szervezőtől úgy tudjuk, Gulyással együtt két embert érint legalább a tegnapi, Sándor-palota előtti tüntetés egyik epizódja: néhányan megpróbáltak valami festékes tárgyat dobni az épületre, ám azzal végül az épületet nem találták el, de összefestékeztek néhány rendőrt.

Dr. Pelle Andrea ügyvéd az Indexnek megerősítette, hogy Gulyást csoportosan elkövetett garázdasággal gyanúsítják, valamint műemlék rongálásával. Mivel a másik érintett személy ellen a nyomozóügyészség jár el, az ő ügyében valószínűleg hivatalos személy elleni erőszak is felmerül.

Poltot börtönbe! Marcit ki, Orbánt be!

– skandálta az ügyészség elől elinduló tömeg egy része. A résztvevők a Lánchídon át, a Fő utcán mentek a Gyorskocsi utcához, rendőri biztosítás mellett.

Ott már várta őket egy kisebb, 50 fős társaság, így egyesülve táboroztak le a fogda előtt.

Rovatok