Index Vakbarát Hírportál

Újra támadhatnak a kéknyelvet terjesztő törpeszúnyogok

2017. április 12., szerda 17:21

Újra megjelentek a törpeszúnyogok Magyarországon, ami a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerint azt jelenti, hogy a kérődző állatok között újra terjedni kezdhet a kéknyelv betegség. Ez egy szarvasmarhákat, juhokat, kecskéket és szarvasféléket megtámadó betegség, amelyet az állatok nem tudnak átadni egymásnak, a szúnyogok viszont bőszen terjesztik.

A Nébih arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a rovartani vizsgálatok eredményei alapján vége Magyarországon a kéknyelv betegség szempontjából az úgynevezett vektormentes időszaknak, vagyis annak a periódusnak, amikor a kedvező időjárási körülmények miatt a kéknyelv betegség terjesztéséért felelős törpeszúnyog fajok nagyjából eltűnnek a szúnyogok. 

A kéknyelv ellen van védőoltás, a Nébih szerint pedig továbbra is érvényes az országos főállatorvos kéknyelv betegség elleni vakcinázásra vonatkozó határozata. A vakcinázás egy kötelező és egy önkéntes részből áll. Az esetleges új kitöréssel érintett állattartó gazdaságokban a hatóság - állami költségen - kötelező jelleggel vakcinázni fog minden betegségre fogékony egészséges állatot. Emellett megelőzésképpen, önkéntes alapon az állattartók is vakcináztathatják állataikat.

A kéknyelvet terjesztő törpeszűnyogok miatt és a vakcinázás engedélyezésével az állatok szállításra vonatkozó szabályok is részben módosulnak. A továbbtartásra Magyarországról az unió kéknyelv betegségmentes területeire és megfigyelési körzeteibe csak olyan kérődző állat szállítható, amely

Az azonnali vágásra történő szállítás, illetve azonos besorolású körzeten belüli szállítás esetén a feltételek változatlanok.

A Nébih eddigi tapasztalatai szerint 2017. negyedik negyedévében múlik majd el a kéknyelv-veszély. A Nébih továbbra is kéri a szarvasmarhát, juhot vagy kecskét tartó gazdákat, hogy a kéknyelv betegség tüneteire fokozottan figyeljenek, és gyanú esetén haladéktalanul értesítsék állatorvosukat.

    

Rovatok