Index Vakbarát Hírportál

Élőben nézheti az ország, ahogy a trefortosok megizzasztják Ádert a Lex CEU-val

2017. április 24., hétfő 17:51 | hét éve frissítve

A Trefort Ágoston Gimnázium diákjai kérdezhetik az iskolájukban kedden klímaórát tartó Áder Jánost a közéletről, politikáról, így a lex CEU-ról is, közölte az atv.hu-val Csapodi Zoltán, a gimnázium igazgatója. Hozzátette: az elnöki látogatást végig élő egyenesben közvetítik a gimnázium honlapján.

A közvetítést ezen a linken lehet követni

Áder János látogatása, pontosabban annak kapcsán a Lex CEU aláírása ellen a tanulók harmada, a tanárok fele tiltakozott nyilvánosan. Sőt, hétfő este trefortos öregdiákok közölték, hogy ők is online petícióban csatlakoznak a tanárokhoz. Ezitt olvasható, este 9-ig 162-en írták alá.

Csapodi azt mondta az atv.hu-nak, hogy büszke 40 tanártársa tiltakozó nyilatkozatára, és kedden ő maga is elmondja majd az államfőnek, miért aggályos a lex CEU. Ő egyébként nem írta alá a nyilatkozatot, arra hivatkozva, hogy nem ismeri a törvény, a lex CEU tartalmát. Véleménye szerint a felsőoktatási törvény módosításának pontos részleteit az aláírók sem valószínű, hogy ismernék. 

Az igazgató beszélt arról is, hogy mi zajlott az iskolában az elmúlt napokban.

Az elnöki látogatás végén lesz egy szűkebb körű megbeszélés, melyen a gimnázium vezetése, az ELTE rektorhelyettese, a kancellár és a szülők szervezetének a képviselői vesznek részt. Csapodi Zoltán ekkor szeretné elmondani a köztársasági elnöknek, hogy a lex CEU elfogadásának a módjával nem ért egyet, hiszen az a hírek szerint mindenféle előzetes egyeztetés, a másik fél véleményének megkérdezése nélkül történt. „Ez aggályos, s fontos figyelmeztetés a közoktatásban résztvevők számára is, hisz precedens értékű is lehet” – mondta az iskolaigazgató.

A klímaóra ötletével egyébként egy civil szervezeten keresztül kereste meg őket az elnöki hivatal, még a CEU-ügy előtt.

Rovatok