Index Vakbarát Hírportál

Nézőpont: Tízből négy magyar nem tudja, hogy Áder a köztársasági elnök

2017. május 3., szerda 14:47 | aznap frissítve

A kormányközeli Nézőpont Intézet egy héttel aCEU-törvénnyel kapcsolatoskormányellenes tüntetések hete után telefonos közvélemény-kutatást végzett 1000 fő körében. A tanulmánynak a „Beiktatás előtt: A CEU-ügy ellenére is támogatják a magyarok Áder János újrázását” címet adták.

A Nézőpont kérdései nem voltak manipulatívan megfogalmazva. Bár a tanulmány nem mutat meg tendenciákat, ezt maguk is megtehetjük, hisz a Nézőpont rendszeresen jelentet meg Áderrel kapcsolatos felméréseket.

Egy januárban megjelent felmérés szerint a felnőttek 90%-a ismerte az államfő személyét, és 63% tartotta elfogadhatónak, hogy újraválasszák. Márciusban a megkérdezettek 73%-a elégedett volt a munkájával, 19% pedig elégedetlen.

Úgy tűnik, a mostani kutatás célja a beiktatás legitimálása lett volna, hiszen ritka, hogy egy elnökben az újraválasztása és a beiktatás között meging a bizalom. A felmérés április 25-27. között, az újraválasztás után készült. Ádert május 8-án, jövő hétfőn fogják beiktatni.

Az áprilisi felmérés alapján ezer megkérdezettből

Tehát összesítve:

A Nézőpont adatai szerint március és április között 18%-ot zuhant az államfő népszerűsége, és közel duplájára nőtt azoknak a száma, akik elégedetlenek Áder munkájával.

Ennek okaként a Nézőpont a CEU-törvény aláírását nevezte meg, ami felmérésük alapján főleg a baloldali szimpatizánsok körében volt népszerűtlen döntés.

Pártpreferencia szempontjából az Ádert ismerők közül

Rovatok