Index Vakbarát Hírportál

Legalizálnák a marihuánát Fodor Gáborék

2017. május 12., péntek 18:50

Módosító javaslatot nyújtott be Fodor Gábor a kannabiszfogyasztás legalizálásáról – vette észre a 444.hu. A Fidesz-kormány idején – még akkor is, ha a kormánypárt drogpolitikája megbukni látszik –  elképzelhetetlennek tűnő törvény életbeléptetését a 2014-ben a baloldali közös listán mandátumot szerzett volt SZDSZ-elnök indoklása egybevág a nemzetközi tapasztalatokkal. Szerinte a kannabisz fogyasztásának kriminalizálása veszélyeket rejt, „a büntetőjogi elrettentésen alapuló drogpolitika nem lehet sem hatékony, sem pedig igazságos, mivel sokkal nagyobb ártalmat okoz, mint a drogfogyasztás maga, amelyet egyébként sem képes megszüntetni vagy megelőzni.” 

A „kannabisz, mint belépő drog” elméletet a tudomány nem igazolta, gyógyászati és rekreációs használatának is lenne létjogosultsága.

A marihuána, pontosabban „a kannabisz, kannabisz-gyanta, -extraktum és -tinktúra, a tetrahidro-kannabinol (THC) izomerek és szterokémiai variánsaik” fogyasztása kikerülne a 2012. évi C. törvény 459. § tiltó hatálya alól. 

Nemzeti kannabiszbolt?

A törvényjavaslat szerint 21 év felett lehetne  szabadon fogyasztani marihuánát, ennél fiatalabbak csak gyógyászati célból juthatnának hozzá. A termesztésről nem rendelkezik a javaslat, arról viszont igen, hogy a forgalmazást jogszabályban meghatározott üzletek bonyolíthatnák le.

Fodor 2018. január 1-jén léptetné hatályba a törvényt.

Rovatok