Index Vakbarát Hírportál

Puszta kézzel távolítja el a méhrajokat az ország egyetlen hivatásos méhrajbefogó méhésze

2017. május 22., hétfő 15:17

Hétfőn töltött fel ijesztő képeket és videókat egy méhraj költöztetéséről Boros Tibor, hivatásos méhrajbefogó méhészszakember. Négy éve vállal és végez hasonló munkákat országszerte, mindig puszta kézzel.  

Borost pénteken hívták ki egy fóti családi házhoz, ahol egy méhraj költözött a faház oldalába. Mint kiderült, nem egy kisebb családról volt szó, hanem egy 25-30 ezres rajról, ami nem a falba, hanem a házban lakó, súlyosan beteg férfi ágya alatti padlózatba fészkelte be magát. A helyzet életveszélyes volt a betegre nézve, így Boros kénytelen volt szólni a katasztrófavédelemnek, mivel 4-5 napra ki kellett költöztetni a férfit.

Nincs védőruha, csak egy méhészsapka

Boros elmesélte, hogy négy éve foglalkozik már méhek és darazsak befogásával és esetenkénti irtásával, de egy méhészsapkán kívül soha nem viselt semmilyen védőruhát. Nem fél méhcsípésektől, kellő tapasztalattal és szakértelemmel rendelkezik.

A rekordja 59 méhcsípés egy befogás alatt.

Állítása szerint rajta kívül más méhészek nem is vállalnak komolyabb esetek, ő az egyetlen, akit szükség esetén országszerte hívnak a rendőrök, a mentősök és a katasztrófavédelem munkatársai. Elmondta, hogy olyan kevés a szakember, hogy még külföldről is kap munkákat. 

Rovatok