Index Vakbarát Hírportál

Nem tud hol ételt osztani a rászorulóknak a Heti Betevő

2017. június 1., csütörtök 17:48

Nem tud hol ételt osztani a rászorulóknak a Heti Betevő a hetedik kerületben, ezért a civilekből álló közösség most befogadó helyszínt keres, hogy folytathassák a tevékenységüket.

A Heti Betevő alapszervezete három és fél éve oszt vasárnaponként éttermi minőségű meleg ételt rászorulóknak, idén áprilisig az erzsébetvárosi tulajdonban lévő Klauzál téren adták át az ebédet. Mint áprilisban az Index is megírta, az önkormányzat csak 2016. május 31-ig hosszabbította meg az egyesület közterület-használati engedélyét.

Az önkéntesekből álló csoport azóta önkormányzati engedély nélkül, ám a gyülekezési törvény adta alapjoggal élve bejelentést tett a rendőrség felé, hogy ott jótékony célú ételosztást tartanak. Azóta hetente, újra és újra beküldik a dokumentumot.

"A rendőrség tudomásul vette a bejelentést. Ezzel küzdelmes időszak kezdődött, mert a közterület-felügyelők a hatáskörükbe tartozó területhasználati engedélyt kérték számon, a rendőrségi bejelentőt nem fogadták el. Ennek a folyamatnak a végén került sor hatósági eljárásban bírság kiszabására" – írja csütörtöki közleményében a Heti Betevő. A bírság összege 30 ezer forint.

Az elmúlt két hónapban egy közeli magánterületen adják át az élelmiszercsomagokat, ahová csoportokra bontva, kísérettel, vonulnak át a rászorulók a Klauzál téri gyülekezőhelyről. Ám a Heti Betevő szerint ez a megoldás csak átmeneti jellegű, az önkormányzat pedig olyan helyzetet teremtett, amit nem tudnak megoldani, ezért kénytelenek elhagyni a térséget.

"Időközben az önkormányzat szigorított a területhasználati engedélyeztetési gyakorlatán, és a betevősök, ezúttal az Almássy térre beadott kérelmét, feltételekhez kötve adták meg, melyet július hetedikéig tudnak igénybe venni - kéthavonta lehet megkísérelni az újabb engedély kérelmezését" – áll a közleményben. A segítők eddig ezzel a lehetőséggel nem éltek, mivel nincs a közelben előkészítő helyiség.

Mi csak ételt akarunk osztani! Nem hisszük el, hogy ennek ennyire bonyolultnak és megalázónak kell lennie

– mondta az egyik önkéntesük.

A Heti Betevő három hónapon belül várja az önkormányzatok, magánszemélyek és partnerszervezetek jelentkezését, hogy jótékony munkájukat a jövőben is folytathassák. Ha nem sikerül új helyszínt találniuk, a Heti Betevő első és legnagyobb csoportja lesz kénytelen beszüntetni tevékenységét. További részleteket az egyesület Facebook-oldalán lehet olvasni.

Rovatok