Index Vakbarát Hírportál

Velencei Bizottság: A civiltörvény céljaival nincs baj, de a szabályozás aránytalanul büntet

2017. június 2., péntek 20:37 | aznap frissítve

A civil szervezeteket érintő magyar szabályozás jogszerű célokat tűz ki ugyan, de túlzott kötelezettségeket és aránytalan szankciókat tartalmaz – ez derül ki a Velencei Bizottság pénteken megjelent szakértői jelentéséből.

Az MTI kiemelte, hogy a jelentés szerint a törvény indoklásában szereplő elvek, a civil szervezetek átláthatósága, a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megakadályozása mind-mind fontos célok, valamint az MTI idézi a Velencei Bizottságtól azt a mondatot is, amelyben megdicsérte a magyar kormányt, amiért "bölcsen elkerülte", hogy külföldi ügynöknek bélyegezze a részben külföldről finanszírozott szervezeteket.

És nagyjából ez minden pozitívum, amit az alkotmányjogi szakértőkből álló testület leírt az új törvény kapcsán, viszont több olyan dolog van, amit kifogásoltak.

Az ugyanis, hogy valamennyi külföldi támogatást és támogatót minden sajtótermékükben és kiadványukban megjelenítsék, túlzottnak tűnik

– közölték a szakértők. A Velencei Bizottság véleményét április végén kérte ki az Európa Tanács, a pénteken közzétett vélemény előzetes, amelyet a Velencei Bizottság következő, június közepén esedékes plenáris ülésén hagyhat jóvá.

Rovatok