Index Vakbarát Hírportál

200 ezer forintra bírságolná Kocsis Máté a 14 évnél idősebb játszótérhasználókat

2017. június 6., kedd 19:47

A Kettős Mérce blog szúrta ki, hogy a VIII. kerületi önkormányzat óriási salátarendelettel ugrott neki a közösségi együttélés szabályozásának. Igazi házmestertörvény készül, olyanok vannak benne, hogy

De Kocsis Máté itt nem állt meg, a rendelet szabályozza a játszóterek használatát is:

14/A.§ Az a 14. életévet betöltött személy, aki játszóteret, játszótéri eszközt használ – kivéve, amennyiben az adott játszótérre vonatkozó házirend lehetővé teszi az adott játszótéri eszköz használatát –, megsérti a közösségi együttélés szabályát, és kettőszázezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal vagy ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírsággal sújtható

– írja az előterjesztés, amit a polgármester adott be. Az indoklása szerint erre a lakók, gyermekek, lakóközösségek védelme érdekében van szükség. A képviselő-testületi ülés csütörtökön lesz, ha elfogadják a rendeletet, akkor június 15-től lesz hatályos.

Frissítés: Józsefváros Önkormányzata levélben közölte, hogy idén év elején konzultációt folytatott le a kerületi lakosokkal a közrendet érintő kérdésekben. A beérkezett több mint tizenegyezer válasz alapján, szakmai és társadalmi egyeztetések után készítette elő a csütörtökön tárgyalandó tervezetet.

A játszótéri eszközök használatára vonatkozó tervezett új szabályokkal kapcsolatban hangsúlyozzák: a konzultáció során választ adók kétharmada szerint sokan vannak, akik nem rendeltetésszerűen viselkednek a játszótereken, rongálnak, kárt okoznak, viselkedésükkel veszélyeztetik a kisgyermekeket, és ez ellen a kerületben élő szülők gyakran élnek panasszal. A szülő, kisgyermeket kísérő természetesen ezután bemehet a játszótérre, és közösen játszhat a kisgyermekkel, kizárólag az játszóeszközök észszerű használata a cél.

Szerda reggel Kocsis Máté polgármester sajtótájékoztatót tart Közrenddel és közösségi együttéléssel kapcsolatos rendelettervezet címmel.

(Borítókép: Gyerekek játszanak a VIII. kerületi Mátyás téri játszótéren. Fotó: Soós Lajos/MTI)

Rovatok