Index Vakbarát Hírportál

Magyarország átadja az exkommunista neonáci Horst Mahlert a németeknek

2017. június 6., kedd 16:26 | aznap frissítve

Elrendelte a bíróság a Sopronban elfogott neonáci, Horst Mahler átadását a német hatóságoknak, közölte a Fővárosi Törvényszék kedden az MTI-vel. 

A bíróság a közleményben felidézte: a férfit még május 15-én vették őrizetbe a Soproni Rendőrkapitányságon európai elfogatóparancs alapján. A német férfi ellen azért adtak ki európai elfogatóparancsot, hogy letöltse a holokauszttagadás és más bűncselekmények miatt kiszabott összbüntetéséből fennmaradó részt. A 81 éves német férfi sajtóhírek szerint a Vörös Hadsereg Frakció elnevezésű szélsőbaloldali terrorista csoport egykori  alapítója volt, majd szélsőjobboldali lett.

Mahlert holokauszttagadás miatt 2009-ben Németországban tíz év börtönre ítélték, ezt azonban 2015-ben egészségi állapota miatt felfüggesztettre módosították. Ez év elején azonban az idős férfinak újra be kellett volna vonulnia a börtönbe, ekkor szökött meg a német hatóságok elől és kért politikai menedékjogot Orbán Viktortól.

Ha nem veszik át, szabadon távozhat

A Fővárosi Törvényszék a keddi tájékoztatása szerint a férfi átadási letartóztatása az átadásáig, de legkésőbb a végzés jogerőre emelkedésétől számított 10. napig tart. Ha június 16-áig az elfogatóparancsot kibocsátó tagállam illetékes hatósága nem veszi át a férfit, akkor szabadlábra kell helyezni. Horst Mahler a tárgyaláson beleegyezett az átadási eljárásába, tették hozzá. 

A férfi a tárgyaláson kérte a nemzetközi jog által biztosított jogvédelem, az úgynevezett specialitás elvének alkalmazását. Ez azt jelenti, hogy vele szemben az elfogatóparancsban szereplő bűncselekményen kívül nem indítható és nem folytatható egyéb büntetőeljárás, azaz vele szemben az átadása előtt elkövetett, az átadása alapjául szolgáló bűncselekménytől különböző egyéb bűncselekmény miatt az átvevő országban nem folytatható büntetőeljárás, nem ítélhető el és egyéb módon sem fosztható meg a szabadságától. A bírósági végzés jogerős.

Rovatok